Yüzdeki Yağ Bezlerinden Kurtulma Yolları
Yağ bezesi, cilt yüzeyindeki yağ kanallarının tıkanması neticesinde ortaya çıkan bir cilt problemi olarak tanımlanmaktadır. Yağ bezeleri, yüz de dâhil olmak üzere vücudun hemen hemen her bölgesinde oluşabilmektedir. Özellikle yüz bölgesinde çıkan yangın bezeleri, kişilerin yaşam kalitesini büyük ölçüde düşürmektedir.
Göz çevresi ve yüzün diğer bölgelerinde oluşan yağ bezelerine, “milia” adı verilmektedir. Milia oluşumuna sebebiyet veren faktörler, kişiden kişiye değişmekte ve farklı nedenlerden dolayı oluşmaktadır. Beyaz veya sarı renkli minik pütürler halinde kendini gösteren milia problemi, cilt yapısının pürüzsüz görünmesine engel olmaktadır.
Yağ Bezesi Nedir?
Genellikle yağlı cilt yapısına sahip kişilerde görülen yağ bezeleri; kişilerin gözaltlarına ve yanaklarına doğru yayılmaktadır. Yağ gözeneklerin tıkanması nedeniyle oluşan bu pürüzlü görüntü, hem kadın hem de erkekler tarafından olumsuz bir durum olarak nitelendirilmektedir.
Yağ bezesi, tüm yaşlarda görülebilen bir cilt problemidir. Yağ bezesinin genellikle ciddi bir probleme neden olmadığı gözlenmektedir. Yağ bezelerinin ağrı yaptığı veya şişme gibi durumlara neden olduğu nadiren görülmektedir. Tıkanan yağ gözenekleri, şişme veya morarma gibi durumlara sebebiyet verebilmektedir.
Yağ bezesinin tam olarak ne olduğu konusunda fikir çatışmaları bulunmaktadır. Genel kanı, çeşitli nedenlerden dolayı tıkanan gözeneklerin yağ ile dolması yönündedir. Yağ bezelerinin giderilmesi ve tekrar oluşmasının önlenmesi için birçok yöntem ve teknik bulunmaktadır.
Yüzde Neden Yağ Bezesi Çıkar?
Yüzde yağ bezesi oluşumu, farklı nedenlerden dolayı ortaya çıkabilmektedir. Yüzde oluşan bu problemin genel geçer bir nedeni olmamakla beraber, bu durumla ilişkili olan pek çok faktör tespit edilmiştir. Yüzde çıkan yağ bezelerinin büyük çoğunluğu, aşırı yağlı beslenme kaynaklı oluşmaktadır.
Kolesterol artışı, vücudun yağ dengesinin bozulması nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Kolesterol düzeyi yüksek olan kişilerde yağ bezesi oluşumu daha sık görülmektedir. Yağ tüketiminin gereken düzeyden fazla olması, yağ bezesi de dâhil olmak üzere pek çok probleme davetiye çıkarmaktadır.
Yüzdeki Yağ Bezeleri Zararlı Mıdır?
Yağ bezelerinin neden olduğu zararlı bir durum veya hastalık gözlenmemektedir. Milia oluşumu çoğunlukla zararsızdır ve kişilerin fiziksel faaliyetlerine etki etmez. Ancak bazı hormonsal hastalıklar nedeniyle milia oluşumunun hızlandığı görülmektedir. Özellikle diyabet ve kalp – damar hastalıkları, yağ bezesi oluşumunun kaynağı niteliğindedir.
Epidermal kist olarak da adlandırılan yağ bezesi, çoğunlukla kendi kendine azalmakta veya tamamen kaybolmaktadır. Bu nedenle yağ bezelerinin dönemsel olarak bazı faktörlerden etkilenerek oluştuğu düşünülmektedir. Yağ bezesi oluşumunun nedeninin anlaşılması için rutin değişikliklerinin analiz edilmesi gerekmektedir.
Yağ Bezesinin Yaygın Nedenleri
Yağ bezesinin en yaygın nedenleri, yanlış kozmetik ürün kullanımı ve aşırı yağlı beslenme olarak sıralanmaktadır. Beslenme rutininin düzenlenmesi ve cilt bakım ürünlerinin değiştirilmesi; yağ bezesi oluşumunun önüne geçebilmektedir. Yağ bezesi oluşumunun diğer yaygın nedenleri şu şekilde sıralanmaktadır:
- Aşırı veya yetersiz yağ alımı.
- Yüksek kolesterol.
- Kandaki değerlerin anormal seyri.
- Kafein tüketimi.
- Uykusuzluk veya verimli bir şekilde uyuyamamak.
- Cilt bakımında doğru bilinen yanlışlar.
- Yanlış veya zararlı makyaj ürünlerinin çok sık kullanılması.
- Makyajın gece yatmadan önce temizlenmemesi ve makyaj sonrası cilt bakımı yapılmaması.
- Güneş koruyucu ürün kullanmamak.
- Hassas cilt yapısına sahip olmak.
- Stres ve yoğun kaygı.
Özellikle aşırı yağ tüketimi ve yüksek kolesterol; yağ bezesi oluşumunun en yaygın görülen nedenleri olarak tanımlanmaktadır. Vücuda alınan fazla yağ, yağ bezeleri ile dışarı atılmaktadır. Bu durum rahatsız edici yağ bezesi görüntüsünün kaynağını oluşturmaktadır. Kolesterol artışının olumsuz etkilerinden korunmak için yağ tüketiminin optimum seviyeye indirilmesi gerekmektedir.
Yüzdeki Yağ Bezleri Nasıl Azaltılır?
Yüzdeki yağ bezelerinin; kademeli olarak sağlıklı bir şekilde azaltılması için, vücudun doğal yağ dengesinin sağlanması gerekmektedir. Aşırı düzeyde yağlı besin tüketen kişiler, yağ bezesi oluşumuna daha açık bir hale gelmektedir. Yüzdeki yağ bezelerini azaltma yolları şunlardır:
- Bol bol su içmek.
- Yağ tüketimini azaltmak.
- Cilt bakımı uygulamak.
- Makyaj ürünü kullanımını azaltmak.
- Cildi düzenli olarak nemlendirmek.
- Yoğun yapılı bakım ürünlerinden uzak durmak.
Makyaj ürünü kullanımının optimize edilmesi ve makyaj sonrası bakım rutininin titizlikle uygulanması, yağ bezesi oluşumunun önüne geçebilmektedir. Özellikle cilt yüzeyinde kalan makyajla uyumak, sivilce ve akne gibi problemlerden ziyade; yağ bezesi oluşumunun artırmaktadır. Yapılan makyajın gün sonunda cilt yüzeyinden uzaklaştırılması gerekmektedir.
Yüzdeki Yağ Bezelerini Yok Etme Yöntemleri
Yüzdeki yağ bezeleri, evde bulunan doğal ürünlerle yok edilebilmektedir. Yüzdeki yağ bezelerini doğal olarak geçirmenin yolları şu şekilde sıralanmaktadır:
- Aleovera Jeli Kullanmak: Evde yetiştirilebilen aleovera bitkisinin, içinde bulunan sıvılar; yağ bezesi oluşumunun önüne geçebilmektedir. Aleovera yaprağı ikiye bölünerek içerisindeki sıvı sorunlu bölgeye yavaş hareketlerle uygulanmaktadır. Aleoveranın onarıcı etkisi sayesinde yağ bezesi oluşumu yok edilebilmektedir.
- Muz Kabuğu Kullanmak: Muz kabuğundan bulunan antioksidanlar ve çeşitli vitamin türleri; cildin onarılmasına yardımcı olabilmektedir. Olgun bir muzun kabukları iç kısmı kullanılarak yağ bezesi üzerine tampon yapılmaktadır. Gece boyunca muz kabuğunun yağ bezesi üzerinde beklemesi ile yağ bezeleri azalmaktadır.
- Elma Sirkesi Kullanmak: Yağ bezesinin üzerine pamuk yardımıyla sirke müdahalesi yapmak, yağ bezelerinin hızlı bir şekilde yok olmasını sağlamaktadır. Elma sirkesinin doğal mineralleri, cildin yağ dengesini yeniden kazanmasına yardımcı olmaktadır. Bu bağlamda elma sirkesi, yağ bezelerinin yok edilmesi amacıyla kullanılmaktadır.