Güneş Yanığı Nedir ve Çocuklarda Nasıl Oluşur?
Cildin güneşin zararlı ışınlarına uzun süre maruz kalması neticesinde oluşan hasara güneş yanığı denir. Güneş yanığı ile birlikte ciltte hem kızarıklık hem de yanma hissi oluşur. Ayrıca şiddetli durumlarda kabarcıklar, soyulmalar da görülebilir. Çocuklar ise güneşe karşı çok daha hassastır. Çocuklarda güneş yanığı önleme adına alınabilecek pek çok tedbir bulunuyor. Bunlar hem ürün kullanımı anlamında hem de fiziki anlamda olabilir.
Çocuklarda Güneşten Korunma Neden Daha Önemlidir?
Çocuk cildi yetişkin cildine göre çok daha savunmasız ve hassastır. Bu sebeple güneşin zararlı UV ışınlarından çok daha ciddi şekilde etkilenir. Çocuklar, dışarıda çok fazla zaman geçirmeye meyilli olduklarından da güneşe karşı savunmasız duruma gelebilirler. Ayrıca çocukluk döneminde oluşan güneş yanıkları yetişkinlere oranla çok daha ciddi sağlık sorunlarını tetikleyebilir. Lekelenme, cilt yaşlanması gibi durumlar ortaya çıkabilir.
Çocuk yaştaki bireylerin bağışıklık sistemleri henüz yeteri kadar gelişmemiştir. Bu da onları çevresel faktörlere karşı çok daha korumasız bir duruma sokar. Çocukların gözleri de bu dönemde güneşe karşı daha hassastır. Çocukluk döneminde alınacak tedbirler çocuğun hem daha bilinçli olması hem de sağlığını koruyabilmesi açısından önemlidir.
Güneşe Çıkış Saatlerini Doğru Ayarlama
Yaz aylarında çocuk bakımı önemli bir konudur. Bu anlamda ebeveynlerin bazı tedbirler alması önemlidir. Örneğin güneşe çıkış saatlerini doğru şekilde ayarlamak, onların alabileceği olası güneş hasarlarını da ortadan kaldıracaktır. Çocuklar için dışarıda vakit geçirmek için en ideal zaman sabah 10:00 ve öncesidir. 10:00 ile 16:00 arasında güneş ışınları dik açıyla gelir ve yoğunluğu nedeniyle son derece zararlıdır. 16:00 sonrasında güneş etkisini yitirmeye başlayacağından bu saatten sonra da dışarı çıkmakta sakınca olmayacaktır. Ancak yine belirli tedbirler alınmalıdır.
Uygun SPF Değeri ve Yenileme Süresi
Çocuklarda SPF kullanımı yetişkinlere göre farklıdır. SPF değeri, bir güneş kreminin koruyucu faktörünü belirler. Uzmanlar en az SPF 30 değerinde bir güneş kremi uygulanmasını öneriyorlar. SPF 30 değerinde bir güneş kremi güneş ışınlarının %97’lik bir kısmını karşılar. Ancak özellikle aşırı hassas ya da açık tene sahip çocuklarda SPF 50 değerinde güneş kremleri de tercih edilebilir. Ürünün geniş spektrumlu olması, güneşten çok daha fazla korunma anlamına geleceğinden önemli bir kriterdir.
Geniş Kenarlı Şapkaların Önemi
Çocukların cildini güneşe karşı koruma adına alınabilecek tedbirlerden bir tanesi geniş kenarlı şapkalardır. Bu şapkalar çocukların boyun, yüz, çene, kulak gibi bölgelerini en iyi şekilde korur. Ayrıca güneş çarpması gibi riski durumların önüne geçmeye yardımcı olur. Güneş kremi uygulamasına ek olarak kullanılacak geniş kenarlı şapkalar, güneşin zararlarını en aza indirmeye yardımcı olacaktır.
Güneşe Dayanıklı Giysiler ve Gözlükler
Şapkayla beraber çocukları güneşin zararlarından koruyacak diğer önlemler arasında güneşe dayanıklı giysi ve gözlükler bulunur. Bu ürünlerin önemini şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Bazı kumaşlar güneşe dayanıklı şekilde üretilir. Bunlar normal kumaşlara kıyasla UV ışınlarına karşı korunma sağlar.
- Güneşe dayanıklı kumaşlarla üretilmiş giysiler sürekli giyilebilir ve yıkandıkça koruma özelliklerini kaybetmezler. Bu da onları etkili ve ekonomik bir koruma aracı haline getirir.
- Güneşe dayanıklı giysiler, güneş kremi uygulamasını en iyi şekilde tamamlar. Cildin her yerini güneş kremi ile kaplamak zor olacağından bu tür kumaşlarla üretilen giysiler ile daha kapsamlı bir koruma sağlanır.
- Bu giysiler aynı zamanda çok çeşitli olduğundan her zevke hitap edebilir. UV korumalı şort, mayo, pantolon, tişört ve daha pek çok ürünü bulmak kolaydır.
- Güneş gözlükleri özellikle hassas çocuk gözünü korumak açısından önemlidir.
- Güneşin zararlı ışınlarını kesen güneş gözlükleri ortaya çıkabilecek göz hastalıkları riskini de en aza indirebilir.
- Güneş gözlükleri de çok farklı model ve renkte olduğundan her çocuğun zevkine hitap edebilecek bir model bulmak mümkündür.
Güneş kremine ek olarak alınabilecek giysi ve gözlük tedbirleri, çocukların güneş altında çok daha sağlıklı zaman geçirmesine olanak sağlayacağından önemlidir.
Suya Dayanıklı Güneş Kremleri
Suda çok fazla zaman geçiren çocuklar için üretilmiş suya dayanıklı güneş kremleri uzun süre etkisini koruması nedeniyle tercih edilir. Yüzme, terleme, suyla temas gibi durumlarda etkisini yitirmeden cilt korumasına devam eder. Ancak suya dayanıklı olsa da bu kremlerin belirli bir koruma süresi vardır. Örneğin suya dayanıklı ibareli bir krem 40 dakika boyunca aktif bir koruma sağlasa da bu süreden sonra etkisini kaybetmeye başlayabilir ve bu durumda ürünü yeniden uygulamak gerekebilir.
Unutulmaması gereken önemli detay suya dayanıklı demek tamamen su geçirmez anlamına gelmemesidir. Bu sebeple çocuklar için güneş kremi tekrar uygulanmalıdır. Ancak suya dayanıklılık üründen ürüne farklılık göstereceğinden ürün üzerindeki özelliklerini kontrol ederek en uzun süreli korumayı sağlayan güneş kremi tercih edilebilir.
Çocuklarda Su Tüketimi ve Nem Desteği
Çocuk sağlığı ve gelişimi açısından olduğu kadar güneşin olumsuz etkilerine karşı da su tüketimi son derece önemlidir. Yeterli su tüketimi sayesinde vücut sıcaklığı düzenlenir, cildin nemli kalması sağlanır, kuru ağız ve kuru cilt problemlerinin önüne geçmeye yardımcı olur, dehidrasyonun önüne geçmede etkilidir.
Çocuklarda su tüketiminin ne kadar olacağı ise genellikle evresine göre değişebilir. 1 ila 3 yaş arasında bir çocuğun günde 4 bardak su içmesi tavsiye edilirken 9-13 yaş arasında bir çocuğun günde 7-8 bardak su tüketmesi önerilir.
Gölgeli Alanların Önemi
Dışarıda çok fazla vakit geçirmek durumu söz konusuysa eğer mutlaka gölgeleri alanlar tercih edilmelidir. Gölge alanlar güneşin zararlı UV ışınlarını engeller. Isı çarpması, güneş yanığı, cilt hasarı, göz hasarı gibi durumların önüne geçmeye yardımcı olur. Çocukların cildi çok daha hassas olduğundan özellikle dışarıda vakit geçirirken gölge alanların tercih edilmesi gerekir.
İlk Yardım: Hafif Güneş Yanıklarında Ne Yapılmalı?
Ciltte hafif güneş yanıkları kendisini genellikle kızarıklık şeklinde gösterir. Yanık olan kısımda ağrı hissedilir. Böyle bir durumda ilk olarak çocuğu gölge bir alana almak ve soğuk su kompresi uygulamak gerekir. Eğer mümkünse soğuk su ya da banyo yaptırılabilir.
Çocuklara uygun nemlendirici ürünler kullanılabilir. Ortaya çıkan kabarcıklarla temas etmemek, patlatmamak gerekir. Çocuğu sıkacak ve canını acıtabilecek giysiler ise giydirilmemelidir. Şiddetli ağrı durumunda ise güneş yanığı tedavisi için mutlaka uzman bir doktora danışılmalıdır.