Hormonal sivilce, hormon düzeylerindeki dalgalanmalar nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Özellikle testosteron ve östrojen hormonlarında görülen değişimler, hormonal sivilce oluşumunun kaynağı olarak görülmektedir. Hormon düzensizlikleri nedeniyle yağlanan cilt, sivilce oluşumuna açık bir hale gelmektedir.
Ergenlik ve hamilelik gibi hormonsal dengesizlik dönemlerinde, sivilce artışı yaşanmaktadır. Bu durumun nedeni, salgılanan hormonların normal seyrinin bozulması olarak gösterilmektedir. Ergenlik dönemi; hormon dengesinin aşırı düzeyde hasar almasına neden olarak, cildin doğal yağ dengesini bozmaktadır.
Yağ dengesi bozulan ciltler, sivilce ve siyah nokta oluşumuna açık hale gelmektedir. Dış etkenlerle cilde yapışan kir ve bakteriler, hormon dengesizliği neticesinde oluşan yağlanma ile birleşerek sivilce öbekleri oluşturmaktadır. Bu durum kişilerin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir.
Hormonal Sivilce Nedir?
Özellikle regl ve hamilelik gibi hormonsal dengesizliklerin baş gösterdiği dönemlerde, cilt dengesinin bozulması nedeniyle sivilce oluşumu meydana gelmektedir. Hormon dengesizliği nedeniyle, cilt yüzeyinde çıkan akne ve sivilce; kişilerin stres dolu günler yaşamasına neden olmaktadır.
Kadınların cilt yüzeyi; yumurtlama döneminden beş gün önceye kadar büyük ölçüde yağlanmaktadır. Bu durumun nedeni regl döneminde değişen testosteron seviyeleri olarak gösterilmektedir. Bazı kişiler, oluşan yağlanma nedeniyle sivilce oluşumu gibi olumsuz durumlar yaşamaktadır.
Hormonal Sivilce Neden Oluşur?
Regl dönemi ile yağ hücrelerinin aktif hale gelmesi, sebum üretiminin hızlanmasına neden olmaktadır. Bu nedenle, cilt yağlanması ve hormonal sivilceler gibi olumsuz durumlar ortaya çıkabilmektedir. Değişen hormon seviyeleri de hormonal sivilcelerin kaynağını oluşturmaktadır. Uzmanlar tarafından belirlenen hormonal sivilce nedenleri şu şekilde sıralanmaktadır:
- Stres.
- Uyku düzensizliği.
- Hormon Bozukluğu.
- Polikistik Over.
- Regl.
- Ergenlik.
- Hamilelik.
- Menopoz.
- Aşırı Sebum
- Genetik yatkınlık.
Vücut sisteminin oluşturduğu hormonal dalgalanmalar, bazı hastalıklara yol açabilmektedir. Bu hormonal hastalıkların çoğu, sivilce oluşumu ile birlikte ilerlemektedir. Örneğin Polikistik Over Sendromu; kadınların yumurtalıklarında kist oluşması nedeniyle, sivilce oluşumuna sebebiyet vermektedir.
Uyku düzensizliği ve yetersiz beslenme gibi durumlar da hormonal dengesizliklere neden olabilmektedir. Kişilerin cilt problemlerini en aza indirmesi için düzenli bir şekilde uyuması ve bol bol su içmesi gerekmektedir. Yeterli düzeyde vitamin ve mineral takviyesi alınması da, cilt sorunlarının önüne geçebilmektedir.
Hormonal Sivilcelerin Kaynağı Nedir?
Hormonal sivilcelerin kaynağı, genellikle genetik yatkınlık olarak gösterilmektedir. Hormon bozukluğuna sahip olan bireylerin, çocuklarına da bu bozukluğu aktardığı bilimsel araştırmalar sayesinde kanıtlanmıştır. Genetik yatkınlık nedeniyle oluşan sivilceler, kişilerin yaşam kalitesini büyük ölçüde etkilemektedir.
Hormon bozukluğunun ve hormonal sivilcelerin bir diğer kaynağı; stres olarak gösterilmektedir. Stres, salgı bezleri de dâhil olmak üzere tüm vücut sistemini olumsuz yönde etkilemektedir. Stres düzeyinin optimize edilemediği durumlarda, cilt yüzeyi sivilce oluşumuna açık hale gelmektedir.
Sivilce oluşumunun bir diğer kaynağı ise düzensiz beslenme alışkanlıklarına sahip olmaktır. Aşırı yağlı gıdaların sıklıkla tüketilmesi, gazlı içecek ve katkı maddesi içeren ürünlerin beslenme rutininde yer alması; akne oluşumuna sebebiyet vermektedir.
Akne oluşumunun engellenmesi için yapılması gereken ilk şey, beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi ve sağlıklı bir şekilde yürütülmesi olmalıdır. Bilimsel araştırmalar, sağlıksız beslenme düzenine sahip olan kişilerin akne oluşumuna daha açık hale geldiğini kanıtlamaktadır.
Hormon Bozukluğu Sivilce Oluşumuna Neden Olur Mu?
Hormon bozukluğu, sivilce oluşumunun en temel nedenleri arasında yer almaktadır. Hormon bozukluğunun oluşturduğu hastalıklar, cilt kuruluğu ve akne oluşumu gibi problemlerin oluşmasını hızlandırmaktadır. Cilt bakımı eylemlerinin yeterli düzeyde yapılmaması, hormon bozukluğunun oluşturduğu olumsuz sonuçları arttırmaktadır.
Ergenlik, hamilelik ve regl gibi dönemsel durumlar, hormonal bozukluklara sebebiyet vermektedir. Ergenlik döneminde oluşan hormonal dengesizlikler, hem kadınların hem de erkeklerin en büyük problemleri arasında yer almaktadır. Ergenlik dönemine girilmesiyle, kadınlarda ve erkeklerde görülen sivilce oluşumu, genellikle dönemin sonuna gelindiğinde azalmaktadır.
Hormonal Sivilceler Nasıl Azaltılır?
Hormonal sivilcelerin azaltılması için, uzman cildiye doktorlarından yardım almak gerekmektedir. Hormonal sivilcelerin kaynağı genetik faktörler ve hormonal dengesizlikler olması nedeniyle, doktor kontrolünde ilaç kullanmak sivilce oluşumunun önüne geçebilmektedir.
Hormonal sivilce tedavisi; retinoid, antibiyotik, benzoil peroksit ve azelaik asit içeren ilaçlar ve kremler kullanılarak yürütülmektedir. Bu ilaç ve kremlerin düzenli bir şekilde önerilen ölçülerde kullanılması, uzun vadede kalıcı sonuçlar vermektedir.
Özellikle ağrı yapan ve kişiyi büyük ölçüde rahatsız eden iltihaplı sivilceler, ilaç veya krem kullanımı dışında herhangi bir yöntemle kolay kolay geçmemektedir. Klinik ortamda üretilen sivilce karşıtı tonik ürünleri, iltihaplı sivilcelerin hızlı bir şekilde geçmesine olanak tanımaktadır.
Hormon bozukluğu tedavisinde kullanılan ilaçlar da sivilce oluşumunun azalmasında etkili olmaktadır. Akne oluşumuna sebebiyet veren hormonal hastalığın tedavi edilmesi, cilt sağlığı da dâhil olmak üzere pek çok vücut sisteminin normal fonksiyonlarına kavuşmasına olanak tanımaktadır.
Hormonal Sivilcelerden Doğal Yollarla Kurtulmak Mümkün Müdür?
Hormonal sivilceler, doğal tedavi yöntemleriyle azaltılabilmektedir. Bu doğal yöntemlerden bazıları; cildin düzenli bir şekilde temizlenmesi, günlük olarak nemlendirilmesi ve makyaj ürünü kullanımının azaltılması olarak sıralanmaktadır. Kirli ve gözenekli yapıya sahip olan ciltlerin, akne oluşumuna yatkın olduğu görülmektedir. Hormonal sivilcelerden doğal olarak kurtulma yollarını maddelemek istersek:
- Sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmak.
- Stres faktörlerinden uzak kalmak.
- Su tüketimini arttırmak.
- Peeling ve tonik gibi arındırıcı ürünlerden faydalanmak.
- Spor yapmak ve hareketlilik düzeyini arttırmak.
- Sosyalleşmek ve sevilen aktivitelere yönelmek.