Yüzdeki Lekelerin Kaynakları ve Yüz Lekelerinden Kurtulma Yöntemleri
Yüzdeki lekeler, birçok sebepten meydana gelebilmektedir. Bu sebeplerden en sık karşılaşılanı zararlı güneş ışınlarına maruz kalmaktır. Güneş ışınları bireylerde koyu renkli ve derin lekeler yapabilmektedir.
Diğer bir leke kaynağı ise hormonal değişikliklerdir. Özellikle hamile bireylerde hormonlardan kaynaklı birçok leke meydana gelebilir.
Bir diğer leke sebebi ise tahriştir. Yüzdeki kahverengi lekeler genellikle cildin tahriş olmasından kaynaklıdır. Ağda vs. gibi işlemler sonrasında tahriş olan ciltte kahverengimsi lekeler oluşabilmektedir.
Tüm bunların yanı sıra bir de doğuştan gelen doğum lekeleri vardır. Bu lekeler doğuştan insanların vücudunda bulunur ve genelde yaşamları boyunca kalıcı olabilmektedir. Doğum lekeleri zaman içerisinde büyüyebilir, küçülebilir ya da renk değiştirebilir.
Yüzdeki lekelerden kurtulmak için tercih edilen yöntemlerden bazıları şunlardır;
- Mezoterapi ile deri altına hücre yenilenmesi için takviye vermek.
- Kimyasal peeling işlemi ile yüzdeki ilk tabakanın soyulup lekeyi gidermek.
- Dermapen işlemi ile cilde bilinçli ufak yaralar açık kendisini yenilemesini sağlamak.
Yüzdeki Lekeleri Yok Etme: Evde Uygulanabilir Çözümler
Yüz lekeleri, evde yapılabilecek bazı maskeler ile azaltılabilir. Bu maskelerin baş kahramanı genellikle limondur. Çünkü limon ciltteki ölü hücreleri temizler. Ancak limon tüm cilde değil yalnızca lekeli bölgeye tampon şeklinde uygulanmalıdır.
Diğer bir baş kahraman ise elma sirkesidir. Özellikle geceleri uyumadan önce uygulandığında gece boyu ciltte tam anlamıyla bir onarım gerçekleştirmektedir. Ancak bu toniği yaparken dikkat edilmesi gerekenlerden en önemlisi su ile karıştırılarak kullanılmasıdır. Tek başına kullanıldığında asidik özelliğinden dolayı cilt bariyerini tahriş edebilir. Yüzdeki kırmızı lekeler cilt bariyerinin bozulduğunu göstermektedir. Sirke kullanımı sonrası kırmızı leke oluşuyor ise bir daha kullanılmaması gerekir.
Farklı Renklerdeki Yüz Lekelerine Doğal Çözümler
Yüz lekeleri, farklı renklerde olabilmektedir. Her bir rengin bir sebebi bulunmaktadır. Örneğin yüzdeki kırmızı lekeler, tahriş ve alerji gibi durumlarda ortaya çıkar. Bu lekeler alerjik ise giderilmesi için ferahlatıcı maskeler yapılabilir. Aloe vera ile yapılan maskeler bu ferahlatıcı maskelere örnektir.
Yüzdeki siyah lekeler ise genellikle güneş ışınlarına aşırı maruz kalınması durumunda meydana gelebilir. Siyah leke artışında bireyler doğal yöntemlerden biri olan karbonat maskesini deneyebilir.
Yüzdeki beyaz lekeler, cilde renk veren melanosit hücrelerinin yok olması ya da işlevini yerine getirememesi ile meydana gelir. Hatta bu beyaz lekelere vitiligo ismi verilir. Eve yapılacak olan Hindistan cevizi yağı karışımı bu lekelere iyi gelmektedir.
Kahverengi Lekeleri Azaltma Yolları
Yüzdeki kahverengi lekeler birçok sebepten meydana gelmektedir. Bunlar; güneş ışınları, yaşlanma ile oluşan lekeler, yara izleridir. Bunların yanı sıra stres ve hormonal değişiklikler de birer nedendir.
Kahverengi lekelerin azaltılması için bazı yöntemler vardır. Bunlardan bir tanesi sürekli cildi nemli tutmaktır. Bu yöntem yaşlanmayı da önleyen bir yöntemdir. Diğer bir yöntem ise yeşil çaydır. Yeşil çay bir pamuğa dökülerek bölgesel uygulama yapılır.
Kırmızı Lekeleri Hafifletme Yolları
Kırmızı lekeler genellikle sivilce sonrasında kalan lekelerdir. Bu lekelerin hafifletilmesi için kullanılan bazı ürünler vardır. Bunlar Leke karşıtı kremlerdir. Bu kremler özellikle kırmızı, sivilce sonrası lekeleri hafifletme konusunda bireylere yardımcı olmaktadır.
Bireyler aktif sivilcenin sönmesi sonrasında çok zaman geçmeden bu leke karşıtı kremleri kullanır ise lekenin renginin açılması ve yok edilmesi konusunda yol katetebilirler.
Günlük rutine dahil edilen leke kremleri leke haricinde hem cilde nem kazandırır hem de içeriğindeki onarıcı maddeler ile cilt bariyerini onarır.
Beyaz Lekelerle Başa Çıkma İpuçları
Yüzdeki beyaz lekeler ile başa çıkmak için öncelikle bu lekelerin sebebine inilmelidir. Beyaz lekeler, stres, cilt bariyerinin zedelenmesi ve bozulması gibi sebeplerden ortaya çıkmaktadır. Bu sebeple beyaz lekeler ile başa çıkmak isteyen bireyler cilt bariyerine dikkat etmeli ve stresten uzak durmalıdır.
Cilt bariyerinin bozulmamasını isteyen bireyler ilk olarak cilt tipini iyi tanımalı ve cilt tipine uygun ürünler kullanmalıdır. Bunun yanı sıra kullanılan ürünün içeriği de önemlidir. İçeriğinde aşırı asit barındıran ürünlerden uzak durulması tavsiye edilir.
Siyah Lekeleri Giderme Yöntemleri
Yüzdeki siyah lekeler, genelde yara izleri ya da güneş ışınlarının zararlı etkileri sonucu ortaya çıkan lekelerdir. Bu lekelerin azaltılması için şunların yapılması gerekir;
- Günde birkaç kez temiz cilde tonik uygulamak,
- Evde karbonat karışımlı maskeler yapıp lekeli bölgelere uygulamak,
- Cilt temizliğine dikkat etmek ve özellikle yüzü hangi sıklıkla temizleyeceğinde karar kılmak,
- Güneş ışınlarına maruz kalmamak adına güneşe çıkarken koruyucu krem kullanmak,
- Kozmetik ürünlerini en az seviyede kullanmak.
Tüm bunlar cilt bariyerini korumak ve leke oluşumunu azaltmak adına alınacak önlemlerdir. Özellikle güneş koruyucu kullanımı bireylerin yaşlanmasını engellerken bunun yanında bir de yüzdeki çizgileri azaltmada yardımcı olmaktadır.
Evde sirke ya da karbonat gibi maddelerden maske yapmak da ara ara cildin hava almasına ve ferahlamasına olanak vermektedir. Bu sebeple bireyler siyah lekelerin azalması için özellikle sirke ve su karışımlı maskeyi kullanabilirler.
Yüzdeki Lekeleri Evde Nasıl İyileştirebilirsiniz?
Yüzdeki lekeler, birçok kategoriye ayrılabilir. Zararsız ve geçici olanlar zaten bir süre sonra geçmektedir. Ancak bir de geçici olmayan hatta geçmesi uzun zaman alan lekeler vardır. Bu lekeler için de bazı önlemler alınabilir. Bu önlemlerden ilki vücuda yetecek kadar su içmektir. Su tüketimi cilde parlaklık kazandırır.
Diğer bir önlem ise evde doğal maskeler yapmaktır. Lekeler için bitkisel içerikli çay ağacı yağı çok fazla önerilmektedir. Lekelerin azalmasına yardımcı olan bu yağ ile yapılan maske düzenli uygulandığında ciltte tazelenme gözle görülür bir şekilde fark edilmektedir. Bu yağ kullanılırken dikkat edilmeli vücudun ufak bir kısmında denenerek kullanılmalıdır.