500 TL ve üzeri alışverişlerde kargo bedava ! 500 TL ve üzeri alışverişlerde kargo bedava ! 500 TL ve üzeri alışverişlerde kargo bedava ! 500 TL ve üzeri alışverişlerde kargo bedava ! 500 TL ve üzeri alışverişlerde kargo bedava ! 500 TL ve üzeri alışverişlerde kargo bedava ! 500 TL ve üzeri alışverişlerde kargo bedava ! 500 TL ve üzeri alışverişlerde kargo bedava ! 500 TL ve üzeri alışverişlerde kargo bedava !

Evde Sık Yağlanan Saçlardan Kurtulmanın 7 Yolu

Yağlı saçlar

Saçlar güzelliğin bir parçasıdır ve kadınların en özel aksesuarlarındandır. Güzel ve bakımlı saçlara sahip olmak için birçok bakım yöntemi denenmektedir. Ancak bazı durumlarda saçlar istenilen kadar bakımlı ve güzel görünmemektedir. Bu durumlardan bir tanesi yağlanmadır.  Yağlı saçlar kimi zaman rahatsız edici bir durum olmakta ve bakımı zorlaşmaktadır.

Saç derisinin altında her bir saça bağlı olan onlarca yağ bezesi bulunmaktadır. Bu yağ bezeleri düzenli olarak sebum üretmekte ve bu da saçlı derinin pH seviyesini düzenleyerek cildi mikrop ve bakterilerden korumaktadır. Farklı yağ asitlerinden üretilen ve zengin bir yağ olan sebum, derinin savunma sistemini desteklemekte ve saç derisini nemlendirmektedir.  Sebum, aynı zamanda doğal bir yapılandırıcı ve koruyucudur.

Çocukluk döneminde daha az aktif ve küçük olan yağ bezleri ergenlikle beraber genişlemekte ve aktif hale gelmektedir. Sebum üretimi, seks hormonlarının kontrolü altındadır. Bu nedenle ergenlik döneminde, regl öncesi dönemde, hamilelikte ve androjen ve kortikosteroid içeren ilaçların kullanıldığı dönemlerde sebum üretimi artmakta ve yağlı saçlar ortaya çıkmaktadır.

Yağlı Saçlar Özel Bir Bakıma İhtiyaç Duyar mı?

Yağlı saçlar, sık yıkanması gerektiği için günlük kullanıma uygun, yağ arındırma özelliği yüksek, saçı kurutmadan yıkayan yumuşak dokulu bir şampuan tercih etmek gerekmektedir. İçeriğinde atkestanesi, papatya, çay ağacı, biberiye, aloe vera, limon, portakal, nane ve mentol bulunduran şampuanların tercih edilmesi yağlanmayı azaltmada etkili olmaktadır.

Evde Saç Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Her gün yıkanmasına rağmen yağlı görünen saçlara sahip olmak oldukça zor bir durumdur ve saç derisinde sıkıntılara sebep olabilmektedir. Yağlı saçlara bakım yapmak zor olduğu gibi saç derisinde kaşıntıya ve seboreik dermatite yol açabilmekte hatta kepek oluşumuna bile neden olabilmektedir.

Yağlı saçlar, zor bakımı ve kötü görünümünden dolayı istenmeyen bir durumdur. Ancak doğal yağlar saçı korumakta ve sağlıklı bir saç derisi için önem arz etmektedir. Bu nedenle saç ve derisine zarar vermeden saçtaki yağlanma oranını azaltan evde uygulanabilecek saç bakımı yolları bulunmaktadır. Bu yollar şunlardır:

Saçları Doğru Şekilde Yıkamak

Saç yıkamak oldukça basit gibi görünse de doğru şekilde yıkanmazsa yağlı bir saç derisi ve hasarlı saçlarla karşılaşmak mümkündür. Saç derisi ve saçlara zarar vermemek için yıkama esnasında tırnakları kullanmamaya ve agresif bir şekilde ovalama yapmamaya özen gösterilmelidir.

Yağlı saçlar ile mücadele etmek için saç köklerine ve derisine uygun miktarda şampuan alıp nazik hareketlerle yıkanmalı, saç uçlarına doğrudan sürülmemeli durulama esnasında uçlardan akıtılmalıdır. Bu şekilde yıkama yapılarak saç derisi ve saçlara zarar verilmeden yıkama işlemi gerçekleştirilmektedir.

Saçları Yeterince Durulamak

Şampuan sadece saç diplerine uygulanırken saç kremleri sadece saç uçlarına uygulanmaktadır. Çünkü saçlara yağlılık veren bu ürünler, saç diplerine uygulandığından daha fazla yağ birikmesine neden olmaktadır. Bu tarz ürünlerin kullanımına dikkat edilmeli ve iyice durulandığından emin olunmalıdır. Aynı şekilde şampuan kullanıldıktan sonra da iyice durulandığından emin olmak saç sağlığı için önemlidir.

Saçların yıkanması sırasında fazla sıcak su kullanımından da kaçınmak gerekmektedir. Ilık hatta soğuğa yakın su saçların daha nemli ve canlı kalmasını sağlamakta yağlanma hızını da düşürmektedir.

Saçlara Isıl İşlem Uygulamaktan Kaçınmak

Saç kurutma makinesi, düzleştirici, maşa ve fön makinesi saçlara estetik ve pürüzsüz bir görünüm vermektedir. Ancak saçların hasara uğramasına ve daha sık yağlanmasına yol açmaktadır. Isıl işlemler saçlarda yağlanmayı artırmakla beraber kırıkların oluşmasına, saç tellerinde hasara ve saç köklerinin zayıflamasına neden olmaktadır. Bu nedenle ısıl işlemden kaçınılması hem ısı hasarını önlemekte hem de saçlardaki yağlanmayı azaltmaktadır.

Saç Fırçasını Düzenli Olarak Temizlemek

Kirli bir fırçayla temiz saçlar tarandığında saçlarda kirlilik oluşmaktadır. Sürekli kullanılan fırçalar üzerinde saç bakım ürünleri, yağ ve toz bulunabilmektedir. Yeni yıkanmış saçlar bu fırçalarla tarandığında yeniden yağlılık ve kirlenme oluşacaktır. Bu durumun önüne geçmek için tarak ve fırçaların düzenli olarak temizlenmesi, yağlardan ve kirlerden arındırılması gerekmektedir.

Tarak ve saç fırçalarını temizlemek için şampuan veya yumuşak bir sabun kullanılabilmektedir. Ayrıca her taramadan sonra fırça ve tarakların üzerindeki saçların toplanması yağ ve birikimini önlemektedir.

Saçlarla Oynamaktan Kaçınmak

Saçlara dokunma, saçları döndürme, saç derisini kaşıma ve elleri sürekli saçlarda tutma saçın hızla yağlanmasına sebep olmaktadır. Saçlara sürekli dokunmak hem saçın çevresel faktörlerle kirlenmesine hem de yağ bezelerini uyararak hızlıca yağlanmasına yol açmaktadır. Ayrıca saçları sık sık taramak da yağ bezelerini uyarmakta ve yağlanma problemini ortaya çıkarmaktadır.

Saçlara Nazik Davranmak

Şampuanlarken, durularken, şekil verirken, tararken ya da başı kaşırken nazik ve yumuşak davranmak saç derisi ve saç tellerinin yıpranmaması ve hasar görmemesi için önemlidir. Saç derisine agresif ve sert davranmak saç derisini tahriş etmekte ve yağ bezelerinin daha hızlı çalışmasına yol açmaktadır. Daha hızlı çalışan yağ bezeleri ise daha hızlı yağlanan saçlara zemin hazırlamaktadır.

Yağlı Saçlar İçin Özel Olarak Üretilen Ürünler Kullanmak

Yağlı saçlar için formüle edilmiş şampuanlar saçtaki doğal yağları etkilemeden saçın ve saç derisinin nazikçe temizlenmesini sağlamaktadır. Ayrıca saç kremi, saç yağı, saç nemlendiricileri ve saç tonikleri gibi pek çok ürün çeşidinde de yağlı saçlar için uygun içerikler bulmak saçları sağlıklı bir hale getirirken hızlıca yağlılık oluşmasını engellemektedir.


 
Etiketler: yagli-saclar
Aralık 29, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR