Stres, genel vücut sağlığı başta olmak üzere; cilt ve saç sağlığı üzerinde de olumsuz etkiler göstermektedir. Stres faktörleri, cilt dokularının kimyasını bozmakta ve cildin doğal işleyişine hasar vermektedir. Stresin cilde etkileri, birçok farklı şekillerde kendini göstermekte ve kişilerin yaşam kalitesini büyük ölçüde düşürmektedir.
Stres, hormon dengesi ve salgı bezlerinin; anormal derecede hızlı veya yavaş çalışmasına neden olmaktadır. Hormon bozukluğu ve anormal çalışan salgı bezleri, cilt dokularının çalışma prensiplerine hasar vermektedir. Stres; sivilce, leke, siyah nokta, yağlılık ve kırışıklık gibi cilt problemlerinin hızlanmasına sebebiyet vermektedir.
Stresten uzak ve sakin bir hayat yaşamak; yaşlanma belirtilerinin en aza indirilmesine, cildin pürüzsüz görünmesine, sivilce oluşumunun azalmasına ve cilt lekelerinin engellenmesine yardımcı olmaktadır. Bilimsel araştırmalar, travmatik yaşam deneyimlerine daha az maruz kalan kişilerin; cilt sağlığı problemlerini minimum düzeyde yaşadığını göstermektedir.
Stres Nedir?
Stres, kişilerin zihninde bir imgesi bulunan ve kişileri sakinlikten uzaklaştıran her türlü faktöre verilen isimdir. Stres faktörleri, herkes için farklı bir anlam taşımakta ve herkesi başka şekillerde etkilemektedir. Stresör adı verilen bu faktörler, olumsuz yaşam olayları ve travmatik deneyimleri de içermektedir.
Yoğun iş hayatı, maddi sıkıntılar, sınav ve gelecek kaygıları, aile içi sorunlar, olumsuz beden algısı ve düşük özgüven; kişilerin stres geliştirmesine neden olmaktadır. Tüm bu stresörler, hücre ve organ işleyişinin düzenini bozmakta ve kişiyi hasta etmektedir. Bazı kişiler, bu faktörlerle daha iyi savaşabilirken; bazı kişiler ise daha az bir psikolojik direnç sergilemektedir.
Yoğun stres, cilt sağlığı da dâhil olmak üzere bütün vücut sistemlerini olumsuz etkilemektedir. Bununla birlikte, optimize edilen ve kontrol altına alınabilen stres düzeyi; güdülenme ve istek gibi dürtüleri geliştirmektedir. Bu nedenle, tamamen stressiz olmaya çalışmak yerine; var olan stresörler üzerinde çalışmak ve söz konusu stresörleri optimize etmeye çalışmak gerekmektedir.
Stres Genel Vücut Sağlığını Nasıl Etkiler?
Yoğun stres, vücut sağlığını ve en önemlisi zihin sağlığını riske atmaktadır. Psikolojik rahatsızlıkların tümü, belirli oranlarda yoğunluk gösteren stres düzeyi içermektedir. Sürekli olarak stres altında olmak, zihnin yapısının ve bilişsel gelişimin hasar almasına neden olmaktadır. Bu durum ise depresyon, anksiyete, panik bozukluk ve çeşitli psikotik bozukluklara zemin hazırlamaktadır.
Yoğun stres, beden sağlığı üzerinde de zedeleyici etki bırakmaktadır. Kalp krizi veya ritim bozukluğu gibi hastalıklar, çoğunlukla stres kaynaklı ortaya çıkmaktadır. Bununla birlikte, bilimsel araştırma verilerine göre; diyabet, hipertansiyon, obezite ve hormon bozuklukları da stres faktörlerinden büyük ölçüde beslenmektedir.
Sürekli olarak stres altında olan kişilerin, ilk gösterdiği belirti; cilt sağlığı problemleridir. Cilt dokuları, son derece hassas yapıda olmaları nedeniyle; stresör düzeyinden ve bu stresörlerin kişide uyandırdığı hislerden büyük ölçüde etkilenmektedir. Stres, her türlü cilt problemini tetiklemekte ve kişilerin erken yaşta çökmesine sebebiyet vermektedir.
Stresin Cilde Zararları Nelerdir?
Vücut sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinin yanı sıra, cilt sağlığına verdiği zararlar; kişilerin yaşam kalitesi ve özgüven düzeylerinde hasar bırakmaktadır. Stresin cilde zararları, cildin uzun süre hassas kalmasına veya daha önce olmayan hastalıkların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Stresin cilde zararları şu şekilde sıralanmaktadır:
- Yoğun stres, cilt dokularındaki sebum dengesini bozmakta ve cildin sürekli olarak sivilce çıkarmasına neden olmaktadır. Stres kaynaklı sivilceler, çene ve alın bölgesine yayılmakta ve kişilerin yaşam kalitesini büyük ölçüde düşürmektedir.
- Stres faktörlerine sürekli olarak maruz kalan kişiler, doku yıkımı ve hücre ölümü gibi yaşlılık belirtilerini daha erken yaşamaktadır. Stres, cilt dokularındaki kolajen ve hyalüronik asit miktarını düşürmekte ve kişinin daha yaşlı görünmesine sebebiyet vermektedir.
- Yoğun stres altında kalan veya herhangi bir konu için yüksek düzeyde kaygı hisseden kişiler, cilt kuruluğu problemlerini daha sık yaşamaktadır. Cilt kuruluğu, yoğun stres nedeniyle tetiklenmekte ve kişilerin yaşam alanını kısıtlamaktadır.
- Stres, cilt lekesi problemlerinin hızlanmasına neden olmaktadır. Aniden oluşan ve hiçbir şekilde giderilemeyen cilt lekeleri, genellikle stres veya olumsuz yaşam olaylarından kaynaklanmaktadır. Bununla birlikte, stres faktörleri; kurdeşen, alerji, döküntü ve egzama gibi problemlere de neden olabilmektedir.
Stres Nasıl Kontrol Altına Alınır?
İnsan hayatı, hiçbir zaman kusursuz ve tam anlamıyla sorunsuz olmamaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken, soruna neden olan stres faktörlerinin; kişi zihnindeki imgesi olmalıdır. Kişinin zihninde yer alan stres tanımı, genel vücut sağlığını ve cilt sağlığını büyük ölçüde etkilemektedir. Bu nedenle, stres faktörlerini yok etmeye çalışmak yerine kontrol altına almaya çalışmak gerekmektedir.
Stresin cilde olan zararları, birçok farklı şekilde kendini göstermektedir. Stresi faktörlerini kontrol altına alma yolları şu şekilde sıralanmaktadır:
- Problemli ilerleyen yaşam olaylarına, doğru bir bakış açısıyla sözüm bulmaya çalışmak.
- Stres veren ve olumsuz etkileyen kişilerden uzak durmak.
- Çalışma ve dinlenme dengesini doğru bir şekilde kurmak.
- Sevilen aktivitelere zaman ayırmak.
- Cilt bakım rutinlerini aksatmamak.
- Organik cilt bakım ürünleri ve yüz serumları kullanmak.
- Sağlıklı beslenmek ve bol bol su içmek.