Saç kepeği; kafa üzerindeki deri parçalarının dökülmesi yoluyla oluşan, yaygın bir cilt problemi olarak tanımlanmaktadır. Saç kepeği, farklı nedenlerden dolayı ortaya çıkmakta ve kişilerin yaşam kalitesini büyük ölçüde düşürmektedir. Çoğu kişi; kepek nedeniyle oluşan kaşıntı ve döküntü hissini, rahatsız edici olarak nitelendirmektedir.
Kepek, basit bir cilt problemi olarak görünse de; kişilerin özgüvenini düşürmekte ve öz bakım rutinlerini olumsuz yönde etkilemektedir. Kepek oluşumu, temizlik ve bakım rutinlerini düzenli bir şekilde gerçekleştiren kişilerde bile görülmektedir. Bu durum, kepek oluşumunun dış etkenlerden kaynak alarak geliştiğini göstermektedir.
Beslenme alışkanlıkları da saç derisinin sağlığı üzerinde oldukça etkilidir. Saç derisinin sağlıklı olması, ihtiyaç duyulan vitamin ve minerallerin düzenli bir şekilde alınması ile mümkün hale gelmektedir. Bu nedenle; sağlıklı beslenme alışkanlıkları ve yeterli düzeyde vitamin alımı, kişilerin saç kepeği sorunlarını en aza indirmektedir.
Kepek Nedir?
Kepek; hem kadınların hem de erkeklerin saç diplerinde görülebilen, beyaz veya açık sarı renkli deri döküntüsü anlamına gelmektedir. Genel toplumda her iki kişiden birinde kepek oluşumuna rastlanmaktadır. Bununla beraber erkek bireylerde, kadın bireylere nazaran daha fazla saç kepeği oluşumu görülmektedir.
Kepek oluşumu, bulaşıcı özellik göstermemektedir. Oluşan saç kepeği, kişinin saç derisinin genel sağlık durumu ile alakalıdır. Bu durumun genellikle, ciddi bir sağlık problemiyle ilişkisi olmamaktadır. Kepek oluşumunun rahatsızlık veren yönü, kaşıntı ve döküntüye neden olmasıdır.
Kepek Oluşumunun Nedenleri Nelerdir?
Saç kepeklenmesinin, kişilerin vücut yapısına göre değişen pek çok nedeni bulunmaktadır. Saç derisinin üst tabakasının soyulma nedeni, çoğunlukla mevsim geçişi veya şampuan değişikliği olmaktadır. Geçici veya kalıcı bir şekilde süre gelen kepek oluşumunun nedenleri şunlardır:
- Seboreik dermatit rahatsızlığı.
- Saçı yeterince taramamak.
- Hızla değişen sıcaklık koşullarına maruz kalmak.
- Yeteri kadar şampuan kullanmamak.
- Nörolojik hastalıklar.
- Bağışıklık sistemi ile alakalı olan hastalıklar.
- B vitamini ve çinko eksikliği.
- Yoğun stres bozukluğu.
- Sağlıksız beslenme alışkanlıkları.
Kepekli Saçın Belirtileri Nelerdir?
Saç kepeğinin, kişiden kişiye değişen farklı belirtileri bulunmaktadır. Bazı kişiler, saç dökülmesi ve saç kepeği sorunlarını aynı anda yaşayabilmektedir. Çeşitli saç problemlerinin aynı anda yaşanması, kişilerin yaşam kalitesi üzerinde olumsuz etki göstermektedir.
Saç derisinde oluşan kızarıklık ve kaşıntı hissi, kepekli saçın en yaygın belirtisi olarak görülmektedir. Saç derisinin kepek nedeniyle sık sık kaşınması, tahriş oluşumu ve yara kabuğu dökülmesi gibi sonuçlar doğurabilmektedir. Kaşıntı ve kızarıklık durumunun artış göstermesi, egzama gibi olumsuz sonuçlara neden olabilmektedir.
Saç kepeği; kişilerin özellikle omuzlarına dökülmekte, bu nedenle estetik açıdan sorun teşkil etmektedir. Saç kepeği oluşumunun bir diğer belirtisi, kıyafetlere dökülen ve kötü bir görüntüye neden olan beyaz deri parçalarıdır. Kepek oluşumundan mustarip olan kişiler, kıyafetlerine bulaşan deri parçalarından ciddi düzeyde rahatsız olmaktadır.
Kepek Nasıl Yok Edilir?
Saç kepeği tedavisi, çoğunlukla kozmetik ürünler ile yürütülen bir süreçtir. Tedavinin ne kadar sürede cevap vereceği, kişinin yaşı ve saçındaki kepek yoğunluğu gibi faktörlere bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Bununla beraber; stres kaynaklı saç kepeği, kozmetik yöntemlerle tedavi edilememektedir.
Kepek önleyici şampuanların düzenli bir şekilde kullanılması, inatçı ve tekrarlayan kepek oluşumunun; hızlı bir şekilde tedavi edilmesine yardımcı olmaktadır. Bu tür şampuanlar, saç derisi üzerindeki sebum dengesini yeniden kurmayı hedeflemektedir. Bu sayede kepek oluşumu en aza indirilmektedir.
Saç derisinin beslenmesi ve eski sağlığına kavuşması için nemlendirici özelliği olan doğal bakım yağlarının düzenli bir şekilde kullanması gerekmektedir. Selenyum ve paraben içeren bakım ürünleri, kepek oluşumunu tetiklemesi nedeniyle tercih edilmemelidir. Badem yağı ve argan yağı; bu bağlamda tercih edilmesi gereken yağ çeşitleri arasında yer almaktadır.
Kepek Oluşumu Nasıl Önlenir?
Saç kepeği, günlük hayatın büyük bir kısmını kaplayan stres faktörlerinden büyük ölçüde etkilenmektedir. Kepek oluşumunun önlenmesi için stres faktörlerinden uzak durmak gerekmektedir. Kepek oluşumu ile birlikte başka sağlık problemleri de yaşanıyorsa, hızlı bir şekilde doktora gitmek önem arz etmektedir.
Kepek oluşumunun önlenmesi için çok soğuk ve çok sıcak alanlardan uzak durmak gerekmektedir. Sıcaklık değişimleri, saç kepeği oluşumunun en yaygın nedeni olarak görülmektedir. Kolay kırılan saçlara sahip olan kişiler, kepek oluşumunu önlemek adına saç şekillendirici cihazlardan uzak durmalıdır.
Saç bakım rutinin, titiz bir şekilde yürütülmesi de kepek oluşumunun önüne geçmektedir. Saçlar, rüzgâr ve ısı gibi dış etkenlere çok fazla maruz kalmaktadır. Bu nedenle kişilerin, tıpkı cilt bakım rutini gibi bir saç bakım rutinine de sağıp olması gerekmektedir. Temiz tutulan ve düzenli bir şekilde nemlendirilen saçlarda, kepek oluşumu riski oldukça azdır.
Kepek Nedeniyle Doktora Başvurmalı Mıyım?
Saç kepeği problemi yaşayan kişiler, çoğunlukla kozmetik tedavi yöntemlerinden yaralanmakta ve doktora başvurmayı ihmal etmektedir. Ancak, saç kepeği başka sorunlarla birlikte gelişiyor veya başka sorunlar arttığında alevleniyorsa; kişinin acil bir şekilde doktora gitmesi gerekmektedir. Bu sorunları maddelemek istersek:
- Kafa derisinde tahammül edilemez düzeyde kaşınma.
- Kepek sorunu nedeniyle kilo verme.
- Kepek tedavisi ürünlerinin sonuç vermemesi.
- Kafa derisi üzerinde şişlik veya egzama.
Saç kepeği genellikle uygun ürünler ve düzenli bakım rutinleri sayesinde kısa bir sürede tedavi edilebilmektedir. Tedavi süresi, kişinin yaşam koşulları ve saç yapısı gibi faktörlere bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Bununla birlikte, piyasada bulunan arındırıcı kepek şampuanları, kepek sorunun hızlı bir şekilde yok edilmesini sağlamaktadır.