Saçlar yüzyıllardır insanlık için çok farklı anlamlara sahipti. Öyle ki ilk uygarlıklardan günümüzde saçlara verilen şekiller, saç bakımı hep bir şeyleri ifade ederdi. Günümüzde kozmetik ve kişisel bakım anlamında bir ifadeye bürünmüş olsa da saçlar insanın ruhunu en iyi şekilde yansıtan yerlerdir. Bu nedenle her kim olursa olsun erkek kadın fark etmeksizin saçlarına ayrıca özen göstermeyi sever. Bu sebeple de saç ürünleri tercihinde çok daha dikkatli olurlar.
Tarzı, ruh halini, hayata duruşu, kişiliği yansıtan saçları en iyi hale getirmek için saçlara sevgiyle bakmak, doğru ürünler kullanmak, doğru bakım rutinleri uygulamak gerekir. Kişinin özgüveni saç bakımıyla da doğrudan ilgilidir. Ne kadar bakımlı bir saç ortaya çıkarsa kişi kendinden o kadar emin oluşu, özgüveni ve daha önemlisi kendisine verdiği önemi ile öne çıkacaktır.
İçsel Güzelliği Beslemek Kendinizi Kabul Etme ve Olumlu Düşünme Pratikleri
Saç bakımı içsel huzur, içsel güzelliği keşfetmenin yollarından bir tanesidir. Bu nedenle uzmanlar kişisel bakım rutinlerinde insanların kendilerini bulduklarını söylerler. İçsel güzelliği keşfetmek için öncelikle kişinin kendisine nazik olması gerekir. Sonrasında kendisine gerekli zamanı ayırmak, olumlu insanlarla vakit geçirmek, kendine ilham vermek, doğa ile baş başa kalmak gibi içsel huzuru sağlayacak yaklaşımları benimsemelidir. Günümüzde meditasyon ve yoga gibi uygulamalar kişinin kendi öz benliğini ve huzurunu bulmasına yardımcı olmaktadır. Her şeyden önce içsel güzelliği keşfetmenin bir yolculuk olduğu unutulmamalıdır. Bu yolculuğu ise pratiklerle, sağlıklı ve huzurlu bir şekilde değerlendirmek en önemlisidir.
Saçlarınızı Tanımak Saç Tipinizi ve İhtiyaçlarınızı Anlama ve Kabul Etme
Saçlar kişinin aynasıdır. Yani kişinin karakteri, zevkleri, hayata karşı duruşunun da bir simgesidir. Bu nedenle saçlara en iyi şekilde davranmak, onlara en iyi şekilde bakmak kişisel bir sorumluluktur. Saç çeşitleri düz, dalgalı, kıvırcık gibi farklı yapılardadır. Saç yapısı ne olursa olsun gerekli bakım rutinleri sağlanmalıdır. Yani bir saçın ihtiyacı olan nemlendirme, protein, hacim, tanımlama, koruma gibi faktörlerin her biri kişinin saç bakım rutinini oluşturmalıdır. Ancak saç tipini ve ihtiyaçlarını belirledikten sonra doğru bir bakım rutininden bahsetmek mümkün olur.
Saç Bakım Rutinini Bir Zaman Çizelgesine Koymak: Saç Bakımınızı Düzenlemek ve İhtiyaçlarınıza Göre Planlamak
Saçların sağlıklı ve güzel görünmesi için belirli bakım rutinleri oluşturulmalıdır. Bu bakım rutinleri aksatılmadığı takdirde kişinin saçları her daim canlı, hacimli ve doğal görünecektir. Saç bakım rutinlerini ayarlarken bu rutine eklenebilecek adımları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Yıkama
- Şampuanlama
- Saç kremi
- Maske
- Kıvrım nemi
- Isı koruyucu
- Saç yağı
Bu rutinler hemen her saç bakımında kendisine yer bulur. Önemli olan saçın ihtiyacı olan rutini kurabilmektir. Saç bakım rutinini planlarken saç tipim hangisi, saçımın ihtiyacı ne, yaşam tarzıma göre nasıl bakım yapabilirim gibi soruları da cevaplamak gerekir. Saç bakım rutinine sadık bir çizelge koymak her daim kişinin işine yarayacaktır. Bu sayede saçları için en uygun bakımı aksatmadan yerine getirebilecektir.
Rutine örnek vermek gerekirse; haftada 3 kez sabah şampuan saç kremi, akşam ısı koruyucu ve şekillendirme yapılabilir. Ayrıca haftada bir 1 kez derin saç maskesi alışkanlık haline getirilirse saçlar çok daha güçlü olabilir. Bu rutin örneklerini çoğaltmak mümkün. Önemli olan bu rutine ayak uydurabilmektir.
Saç Güzelliği ve Öz Bakım Kendinizi Şımartmak ve Stresi Azaltmak İçin Zaman Ayırma
Saç güzelliği ve öz bakım kendini şımartmanın, hayata pozitif yaklaşmanın da bir adımıdır. Bu sebeple de iç huzur açısından da önemli bir yerdedir. Araştırmalar kişisel bakımın insanları mutlu ettiği ve depresyonu yenmek için en doğru uygulamalardan olduğunu ortaya koymuştur. Bu nedenle stresten uzak durmak, pozitife yönelmek için kişisel bakımın bir parçası olan saç bakımını da ihmal etmemek gerekir.
Düzenli bir saç bakımı ruha da psikolojiye de iyi etkiler bırakır. Saçları nazikçe taramak ve fırçalamak, ısı şekillendirme ile şekil vermek, saçları düzenli olarak kısaltmak, saçlara özel ürün kullanmak gibi rutinler ruhu da besleyen uygulamalardır. Bu nedenle kişinin kendisini daha iyi hissetmesi için kendi öz bakımına yönelmesi en doğru seçenektir.
Öz bakım içerisinde sadece saçlarla sınırlı kalmamak da gerekir. Örneğin saç bakımı yapmadan hemen önce ılık, rahatlatıcı bir duş almak, banyo sonrasında sakin bir müzikle kitap okumak, doğada yürüyüş yapmak, bisiklet sürmek gibi faaliyetlerin hepsi öz bakımdır. Nihayetinde hepsi hem ruha hem de bedene pozitif etki bırakacak şeylerdir.
Güzellik Endüstrisinin Standartlarına Meydan Okuma: Kendi Güzelliğinizi Tanımlamak ve Ona Sadık Kalmak
Her ne kadar günümüz popüler kültürü, sosyal medya ve dolayısıyla güzellik endüstrisi insanlara sürekli belirli standartlar dayatsa da önemli olan kişinin kendisini iyi hissetmesidir. Kişi kendi güzellik standartlarını, kendi bakım rutinlerini başkalarına bakarak değil kendi algı ve bilgisiyle oluşturmalıdır. Reklamlarda, sosyal medyada görülen tüm güzellik dayatmaları gerçeklikten uzak algı yönetimleridir. Bu sebeple insan kendine güzelliğin tek bir tanımı olmadığı düşüncesini aşılamalıdır.
İnsan kendi güzelliğini tanımlamak için kendisinin nelerden hoşlandığını ortaya koymalıdır. Hangi bakım rutinlerini sevdiğini, saçlarında, makyajında neler yapmayı sevdiğini bilmelidir. Dayatmalara değil ruhuna bakarak kendi rutinlerini oluşturmalıdır. İnsan kendi yapmayı sevdiği şeylerin bir listesini yapmakla buna başlayabilir. Güçlü yönlerini, başarılarını, ilham veren şeyleri kalem kağıda dökmelidir. Olumlu düşünmeli ve negatif kişi ve olayları kendisinden uzak tutmalıdır. Kendi güzelliğini tanımak ve ona sadık kalmak ancak bu şekilde olacaktır.