Saç dökülmesi, her ne kadar olumsuz algılansa da sağlığımız için oldukça gerekli bir durumdur. Zayıflayan saçlar dökülerek kendilerini yenilemekte ve saç köklerinden sağlıklı saçlar çıkmaktadır. Fakat bunun oranı önemlidir. Belli bir oranın üstüne çıktığı zaman sağlıksız bir durum oluşmakta ve dermatoloğa başvurulması gerekmektedir.
Saç dökülmesi, genellikle genetik faktörlerden kaynaklanmakta fakat çeşitli hastalıklar ve yanlış bakım rutini saç dökülmesine yol açabilmektedir. İşte saç dökülmesinin sebepleri:
- Kalıtsal faktörler,
- Hatalı diyetler,
- Mantar hastalığı,
- Bazı ilaçların kullanımı,
- Saçkıran hastalığı,
- Ağır stresli durumlarla karşı karşıya kalma,
- Aşırı kilo kaybı,
- Yüksek dozda A vitamini,
- Anoreksiya ve bulimia,
- Sistemik hastalıklar,
- Hormonal değişimler,
- Demir, magnezyum, çinko ve B12 eksikliği
- Sikatrisyel alopesi
- Hatalı saç bakımı
nedeniyle saç dökülmeleri görülmektedir.
Erkekler, genetik olarak bu duruma daha yatkındırlar ve ileri yaşlarda kellik durumuyla karşı karşıya kalma riskleri bulunmaktadır. Saç döüklmesi genellikle ergenlikten sonra görülmeye başlar ve kadınlarda erkeklere kıyasen daha nadir görülür. Doğum, emzirme ve menopoz dönemleri saç dökülmelerini tetiklemektedir. Ayrıca fön ve perma gibi saç ve saç derisini aşırı ısıya maruz bırakan uygulamalar da saç dökülmesine neden olmaktadır.
Saç Dökülmesi Çeşitleri Nelerdir?
İki tür saç dökülme şekli vardır. Bunlar:
- Skatrisyel saç dökülmeleri; genellikle deri ya da sistematik kaynaklı bir hastalıkla birlikte gelişmekte ve kalıcı saç kayıplarına neden olmaktadır. Bu durum deriyi ilgilendiren bakteriyel, fungal ya da viral enfeksiyonlar sebebiyle oluşabilmektedir. Bunun dışında sebebi bilinmeyen bazı iltihabi hastalıklar da bu rahatsızlığın ortaya çıkmasında rol oynamaktadır.
- Skatrisyel olmayan saç dökülmelerinde ise belirgin bir hastalık yoktur ve bu tip dökülmeler kalıcı değildir. Kızarıklık, kabarıklık gibi semptomlar görülmemektedir. Erkek tipi saç dökülmesi denilen bir çeşit saç kaybı skatrisyel olmamakla birlikte saç köklerinin kapanmasına ve kalıcı saç kayıplarına neden olmaktadır.
Saç Dökülmesi Nasıl Önlenir?
Sağlıklı ve dökülmeyen saçlara sahip olmak için sağlıklı bir vücuda, sağlıklı bir saç derisine ve saç köklerine sahip olmak gerekmektedir. Genel sağlık durumunu iyileştiren önlemler saç sağlığına da iyi gelmektedir.
- Sağlıklı beslenme ve kaliteli gıda tüketimi
- Düzenli uyku,
- Stresten uzak kalma ya da stresle iyi mücadele etme,
- Saçın yapısına uygun şampuan ve saç kremi kullanma,
- Saçları kuruyken tarama
saç kaybının ve saç dökülmelerinin önüne geçmektedir.
Ancak saç dökülmesi düzelmiyorsa uzman yardımına başvurulmalı, tanı sonucunda bir hastalık mevcutsa ona uygun bir teedavi süreci izlenmelidir. Süreç içerisinde vitamin takviyesi yapılabilmekte ya da hormonal denge bozuklukları için tedavi programı oluşturulabilmektedir. Doğru tanı ve tedavi saç dökülmesi probleminin önüne geçmektedir.
Saç Dökülmesine Ne İyi Gelir?
Doktor önerisiyle ve reçeteli bir şekilde kullanılan ilaçlar saç dökülmelerini azaltmakta ve düzenli kullanımda saç dökülmesine engel olmaktadır. Bu ilaçlar zayıf saç tellerinin güçlenmesini ve ince saç tellerinin kalınlaşmasını sağlamaktadır. Saç mezoterapisi denilen bir başka yöntemde ise saç derisine vitamin, mineral ve düzenleyici maddeler iğne yoluyla enjekte edilmektedir. Sonrasında masaj yapılarak kullanılan maddenin dengeli şekilde dağılması sağlanmaktadır. Bu yöntem de saç tellerini güçlendirmekte ve dökülmeye karşı savaşmaktadır.
Saç Dökülmesi Bitkisel Yöntemlerle Önlenir Mi?
Saç derisindeki kan dolaşımının hızlanması saç dökülmelerini önlemektedir. Saç derisinde kan dolaşımının hızlanması için bazı bitkisel yağlarla masaj yapılabilir. Zeytinyağı ve Hindistan cevizi yağı gibi bitkisel yağlar hem saç köklerinin güçlenmesini hem de dökülme probleminin giderilmesini sağlamaktadır. Biberiye kaynatıp suyunu kullanmakta yine saç köklerini güçlendirecek ve dökülmenin önüne geçecektir.
Ancak tüm bu bitkisel tedavi yöntemleri saç dökülmesi ileri seviyede değilse etki göstermektedir. İleri seviyedeki saç dökülmesi için mutlaka bir doktora başvurulması ve tedaviye başlanması gerekmektedir.
Saç Dökülmesi Nasıl Tedavi Edilir?
İlk olarak doğru bir şekilde tanı konulması gerekmektedir. Bunun içinde ayrıntılı öykü alınmalı ve muayene olunmalıdır. Tetkikler sonucunda alternatif tedaviler incelenmekte ve hasta için en uygun olanı seçilmektedir. Bu tedaviler ilk olarak başka sebepler varsa onların sağaltımı ve konsültasyonuyla başlamaktadır. Sistematik hastalıklar iyileşip ortadan kalktıktan sonra saç dökülmesinde de azalmalar gözlenmektedir.
Uygulama yapılacak oral ve yerel tedavilerin yanı sıra mezoterapi ve PRP gibi yöntemler de eş zamanlı olarak uygulanmaktadır. Saç dökülmesi ve saç derisi hastalıklarının tedavisi genel olarak 6 ay ile 12 ay arasında sürmektedir. Kimi zaman saç dökülmesi durumu ömür boyu sürebilir. Böyle durumlarda tedavi de ömür boyu devam etmektedir.
Saç Dökülmesi Yaşayanlar Nelere Dikkat Etmeli?
İlk olarak saç dökülmesi oranına dikkat edilmesi gerekmektedir. Kişi dökülen saçın normal mi yoksa olması gerekenden fazla mı olduğuna bakmalı, günde kaç tel olduğunu 100 teli geçip geçmediğini belirlemelidir. Saç hacminde azalma varsa ve dökülme oranı çok fazlaysa hemen bir dermatoloğa başvurulmalıdır.
Yoğun saç dökülmesi bir hastalık belirtisi olabilmektedir. Bu sebeple bu tarz bir durumla karşı karşıya kalındığında kişinin kendi yöntemleriyle dökülmeyi engellemeye çalışmadan önce hekime başvurması gerekmektedir. Eğer altta yatan başka bir sebep varsa bu tedavi edilmeli sonrasında saç dökülmesi sorunu çözülmelidir.
Saç Dökülmesi Hangi Hastalıkların Belirtisi Olabilmektedir?
Saç dökülmeleri vücutta ters giden pek çok durumun belirtisi olabilir. Saç dökülmeleri yaşayan bireylerde vitamin ve mineral eksiklikleri görülmektedir. Kansızlık, hormon bozuklukları, romatizmal ve enfeksiyonel hastalıklar saç dökülmesine neden olabilmektedir.
Saç Ekimi Saç Dökülmesine Çözüm Olur Mu?
Günümüzde saç dökülmesine karşı kullanılan en yaygın yöntemlerden biri saç ekimidir. Saç ekimi, kafa derisinin altına saç tellerinin yerleştirilmesinden oluşan bir uygulamadır. Kalıcı saç dökülmesine ve kellik problemine karşın en geçerli çözüm olarak kabul edilmektedir.