Peeling, cildin ölü derilerden arınması ve cilt yüzeyinde oluşan kir ve yağdan arındırılması için uygulanan cilt bakım uygulamasıdır. Cildin yenilenmesini ve aynı zamanda hücre yenilenmesini sağlayan uygulama ile birlikte cildin ölü deriden arındırılmasını ve beraberinde hücre yenilenmesi sağlamaktadır.
Nem dengesini kaybetmiş ve kurumuş bir cilt dokusunu canlandırmak, nemlendirmek aydınlık ve renk tonu eşitlenmiş bir cilt görünümü elde edebilmek için peeling uygulamak doğru bir uygulama yapıldığında canlılık ve ışıltı kazanabilmesini sağlayacaktır. Ciltle uyumlu ürünler tercih edilmesi ise peeling uygulamalarında düzenli ve doğru aralıklarla yapıldığında rutin bir cilt bakım düzeni sağlamış aynı zamanda cilt sorunlarınızın ortadan kalktığını görebilirsiniz. Özellikle yüz bölgesinde kullanılan peeling çeşitleri ile cildin ışıltısını kazanmasına yardımcı olurken beraberinde çok daha dolgun ve pürüzsüz görünmesinde de etkili olacaktır.
Peeling Nedir ve Cilt Önemi
Peeling, ölü cilt hücrelerinin yenilenmesi ve cildin derinlemesine temizlenerek çok daha iyi bir şekilde kirden ve yağdan arınması için uygulanan bir cilt bakım yöntemidir. Masaj yaparak uygulanan ürün kullanımı ile peeling uygulamanın cilt için önemi çok daha etkili ve gözle görülür bir uygulama olacaktır. Düzenli kullanım sağlamak ve cilt bakım rutini içerisinde mutlaka belirli aralıkla uygulama yapılmasını sağlamak ise etkili ve net bir sonuç almanız için yeterli olacaktır.
Peeling uygulamanın cilt için önemi çok büyüktür. Temiz ve arınmış bir cilt çok daha pürüzsüz ve sağlıklı görünecek aynı zamanda cilt için uygulanan nemlendirici, serum gibi uygulamaların cilt dokusu tarafından emilerek çok hızlı bir şekilde etkisini göstermesi mümkün olacaktır. Günlük cilt bakım rutini içerisinde haftada 2 kez veya cildin güncel durumuna göre en fazla 3 kez uygulama yapılması etkili ve hızlı sonuç almanız içinde yeterli olacaktır.
Peeling Çeşitleri: Kimyasal ve Fiziksel
Peeling çeşitleri ve etkileri tamamen cilt tipine ve cildin güncel yapısına uygun bir seçim yapılması halinde beklentilerin tamamına cevap verecek ve beraberinde çok daha etkili bir sonuç alınması sağlanacaktır. Tamamen etkisini görebilmek adına doğru uygulamayı yapmak peeling çeşitleri ve etkileri hakkında doğru bilgiyi edinmek ve kendinize uyarlamak çok daha sağlıklı bir cilt bakım uygulaması yapmanız için yeterli olacaktır.
Peeling çeşitleri ve etkileri iki kısma ayrılır. Kimyasal peeling ve fiziksel peeling arasındaki fark ise gözle görülür bir şekilde etkisini görmeniz için yeterli olacaktır. Kimyasal peeling çeşitleri ve etkileri cilt üzerinde geçici bir hasar oluşturularak kontrollü bir şekilde doku iyileşmesi ile hücrelerin sağlıklı bir şekilde yerine gelmesini sağlamak anlamına gelirken fiziksel peeling cilt yüzeyinde bulunan ölü hücrelerin ve ölü derinin arınmasını sağlayarak temiz ve yenilenmiş bir cilt yüzeyi oluşması için uygulanmaktadır. Peeling uygulaması bir araç kullanılarak yapıldığında ise çok daha hızlı bir şekilde etkisini göstereceği de bilinmelidir. Ponza taşı, peeling kesesi gibi pek çok araç çeşidi tercih edilebilir.
Cilt Tipine Göre Peeling Seçimi
Cilt tipine göre peeling seçimi tamamen cilt üzerinde beklenen etkiyi görebilmek adına çok önemlidir. Cildin doğru etkiyi gösterebilmesi için cilt tipini bilmek ve uygun bir tercih yapılması çok yeterli aralıklarla düzenli bir kullanım sonrası etki görmek için mutlaka çok dikkat edilmesi gereken cilt bakım uygulamalarından biri olacaktır.
Cilt tipine göre peeling seçimi yaparken uygulamanın nazik ve hassas bir şekilde yapılması, mümkünse ponza taşı gibi önemli taşlar kullanılması ise çok daha sağlıklı bir sonuç almanıza olanak tanıyacaktır. Cilt tipine göre peeling seçimi ise şu şekilde yapılabilir;
- Kuru cilt tipi için- doğal içerikli fiziksel peeling uygulamaları seyrek bir şekilde yapılmalıdır.
- Yağlı cilt tipi için- haftada 5 gün fiziki 2 gün kimyasal uygulama yapılması sebum dengesi için yeterli olacaktır.
- Normal ciltler için- haftada 2 ya da 3 kez fırça ya da taş yardımıyla fiziki peeling uygulaması gereklidir.
- Karma cilt tipi için- özellikle T bölgesi için kimyasal peeling uygulaması yapılması gereklidir.
Peeling Uygulamasının Adımları
Peeling uygulama adımları için öncelikle cilt tipini bilmek ve doğru bölgelere doğru peeling çeşidini kullanmak gereklidir. Parmakların ıslatıldıktan sonra dairesel hareketler ile masaj şeklinde yüz bölgesini uygulanması çok önemlidir. Fiziki peeling uygulamaları 5 dakika zaman verilerek yapılmalı sonrasında ise mutlaka ılık su ile durulanmalıdır.
Peeling uygulama adımları öncesinde cildin cilt tipine uygun bir temizleyici yardımıyla temizlenmesi ve mutlaka sonrasında uygulama yapılması gereklidir. Peeling uygulama adımları içerisinde kesinlikle kese yapılmaması ve lazer epilasyon sonrası uygulama yapılmaması önemli bir adımdır. Maske uygulaması ile cildin derinlemesine temizlenmesi için mutlaka peeling sonrası cildin çok daha alt tabakalarına kadar temizlenerek cilt dokusunun sıkılaşması sağlanabilir.
Peeling Sonrası Cilt Bakımı
Peeling sonrası cilt bakımı yapmak çok daha sağlıklı bir sonuç almak için çok daha uygun ve etkili bir zaman yönetimi olarak tanımlanabilir. Özellikle kişinin cilt temizliğini tam olarak yapabilmesi için cilt tipine uygun cilt bakım ürünleri kullanması ile birlikte derinlemesine temizlik sağlamak adına peeling sonrası cilt bakımı yenilenmiş ve ölü derilerden arınmış bir cildin çok daha parlak, dolgun ve sıkılaşmış bir hale gelmesinde etkilidir.
Peeling sonrası cilt bakımı yapılırken öncelikle çok iyi bir şekilde cilt tipine uygun bir nemlendirici yardımıyla nemlendirilmesi ve en az 30 faktör güneş kremi ile dış etkenlere, güneşin zararlı ışınlarına karşı koruma bariyeri oluşturulmalıdır. Kapatıcı özelliği olmayan nemlendirici kremleri özellikle akşam uygulamaları sonrasında cilt dokusuna uygulamak gece boyunca cildin yağ üretimini ve nem oranını dengelemek adına doğru ve yeterli olacaktır. Nemlendirici uygulaması yapılırken özellikle cildin çok daha hassas olabileceği unutulmamalı ve kendini onarması için cilt dokusunun çok hassas bir şekilde nemlendirilmesi çok önemlidir.
Peelingin Cilt Sağlığına Etkileri
Peeling uygulamasının cilt sağlığına etkileri farklı açılardan incelenebilir. Cildin çok daha hızlı bir şekilde onarılabilmesi için ölü derilerden cilt dokusunda oluşturulan yağ ve kirden arınması çok önemlidir. Bu sebeple günlük ve haftalık cilt bakım rutini oluşturularak mutlaka cilt tipine uygun peeling çeşitleri ile cilt tipine ve güncel yapısına uygun bir şekilde uygulama yapılması çok önemlidir.
Peeling uygulamasının cilt sağlığına etkileri uygulamanın masaj teknikleri ile yapılması ile birlikte cilt dokusunda hücre yenilenmesi sağlayarak çok daha hızlı bir şekilde kan dolaşımına etki etmektedir. Kan dolaşımının hızlanması cildin sıkılaşması ve canlanması için çok önemlidir. Özellikle yüz ve boyun bölgesinde oluşacak kırışıklıkların önlenebilmesi için mutlaka cilt yüzeyinde doğru bölgelere uygulama yapılmalı beraberinde ise çok daha etkili bir sonuç alınması için uygun cilt bakım uygulamaları sağlanmalıdır.
Peeling uygulamasının cilt sağlığına etkileri sadece yüz ve boyun bölgesi ile sınırlandırılamayacak kadar büyüktür. Bu sebeple vücut sağlığı içinde mutlaka peeling kullanılmasıdır. Özellikle cilt bakımında bacak bölgesi ve epilasyon yapılan kol, gögek sırt gibi alanlarda batık oluşmaması için peeling uygulanması çok etkili ve önemli bir cilt bakım yöntemidir.