500 TL ve üzeri alışverişlerde kargo bedava ! 500 TL ve üzeri alışverişlerde kargo bedava ! 500 TL ve üzeri alışverişlerde kargo bedava ! 500 TL ve üzeri alışverişlerde kargo bedava ! 500 TL ve üzeri alışverişlerde kargo bedava ! 500 TL ve üzeri alışverişlerde kargo bedava ! 500 TL ve üzeri alışverişlerde kargo bedava ! 500 TL ve üzeri alışverişlerde kargo bedava ! 500 TL ve üzeri alışverişlerde kargo bedava !

Parfümler Saçlara Zarar Veriyor mu?

Parfümler Saçlara Zarar Veriyor mu

Parfüm zararları, saç üzerinde kuruluk ve saç kırılmalarına sebep olabilen parfüm içerisinde bulunan kimyasal maddeler ve en önemlisi yoğun miktarda bulunan alkol saçın zarar görmesine sebep olmaktadır. Sık kullanıldığında etkinin daha da artması saçın yoğun bir hasara maruz bırakılması anlamına gelmektedir. Parfümlerin saça zararları sadece kırılma ve kuruluktan ibaret kalmayarak aynı zamanda leke ve saç derisi üzerinde yanma gibi farklı etkilere sahiptir. 

Parfümlerin İçeriği Nedir?

Parfüm zararları tamamen içerisindeki alkol oranından ve diğer etken kimyasal maddelerden kaynaklanır. İçerisindeki ana maddelerin su, yağ ve alkol olması ve kullanılan aroması sebebiyle değişiklik gösterebilir. Yağ oranı fazla olan parfümlerin kalıcılığı yüksek olmakla birlikte cilt üzerine yayılarak daha uzun süre etki göstermektedir. Aromatik yağlar parfümlerin kokularının temel maddesidir. Uçucu yağlar ile birlikte ortaya çıkan kokuların çeşitliliği de bu şekilde ortaya çıkar ve ten ve saçta bulunan DNA’lar iile birleştiğinde farklı kokular ortaya çıkartır.

Saçlara Zarar Veren Kimyasallar Neler?

Parfüm içerisinde bulunan yağ oranı ile birlikte kokunun etkilerini arttırmak adına kullanılan paraben, sülfat, silikon ve benzeri pek çok ağır kimyasalın bulunması saç üzerinde ağır ve yoğun bir etki bırakmaktadır. Kimyasal kokusunu kapatmak adına yoğun bir koku yayılımı ortaya çıkarması saç sorunları da ortaya çıkaracaktır. 

Burun tıkanıklığı, baş ağrısı, konsantrasyon eksikliği, yorgunluk ve ciltte kaşıntıya sebep olabilir. Parfüm içerisinde bulunan saça zarar veren kozmetik kimyasallar ise şu şekilde belirtilebilir;

  • Etil alkol,
  • Metil alkol,
  • Etanol,
  • Benzil klororid,
  • Toluen,
  • Benzaldehit ,
  • Benzil alkol,
  • Etanol,
  • Metilen klorid

Saçlara Zarar Veren Parfümler Hangileridir?

Parfümlerin saça zararları, içerisinde bulunan kimyasallar ve kullanılan yağlar sebebiyle ortaya çıkmaktadır. İçerisinde yoğun sülfat ve alkol çeşitleri ile kozmetik kimyasal içeriğine sahip olan parfümler saç derisi ve saç yapısı için tehlikeli ve zararlıdır. 

Kimyasal maddeler ve kozmetik kokular saç telleri ve cilt yapısı için tehlikeli bir süreç ortaya çıkarmaktadır. Saçların koparak dökülmesi, doğal içerikli olmayan kokusu ile farklı bir koku hassasiyeti ortaya çıkarmakta olup aynı zamanda saç tellerinin kopmasına ve kırılmasına da yol açacaktır.

Parfüm Kullanmanın Saçlara Etkisi Nasıldır?

Birçok parfüm çeşidinin içerisinde bulunan alkol ve diğer kimyasal maddelerin negatif yönler ortaya çıkarması sebebiyle kullanılmaması önerilir. Parfümün saça zararları çok farklı etkiler ile ortaya çıkabilir. Bu etkiler ise şöyle sıralanabilir;

  1. Deri sorunları: saç derisinde tahriş ortaya çıkarır ve alerjiye sebep olabilir. Aynı zamanda kaşıntı ile de kendini gösterebilir.
  2. Kırılma ve saç tellerinde zayıflama: kimyasala maruz kalan saç telleri zayıflayarak kırılabilir veya güçsüzleşebilir.
  3. Boyalı saçlarda renk değişikliği: Her parfümde bulunmasa dahi bazı parfümlerde bulunan yoğun koku ve yoğun kimyasallar sonucunda boyalı saçlar üzerinde saç değişikliği ve ton farklılıkları ortaya çıkabilir.
  4. Kurutma sorunu: saç tellerinin kurumasına ve yıpranmasına sebep olabilecek olan parfümlerin saça zararları oldukça fazladır. En yoğun olarak etki gösterdiği saç kırılmalarının ortaya çıkmasıyla birlikte saç üzerinde ve ciltte ciddi bir kuruluk ortaya çıkarmaktadır. 

Saçlara Zarar Veren Parfümlerden Nasıl Kaçınılır?

Saçlara uygulanan parfümün kokusu itibariyle sağlıklı ve ilgi çekici görünmesinin aksine negatif yönleri çok daha fazla olan bir etki gösterdiği bilinmektedir. Parfümün zararları çok farklı noktalardan ele alınabilecek geniş kapsamlı bir durumdur. Doğal yağlar ve doğal içerikli yağlardan hazırlanmış ürünler ile saçların sağlıklı kalması ve beraberinde güzel kokması sağlanabilir. 

Duşta ılık su ile yıkadığınız ve doğal içerikli krem ile yumuşak kalmasını sağladığınız saçlarınızın bir iki damla doğal Hindistan cevizi yağı veya üzüm çekirdeği yağı ele alınarak eşit şekilde uygulanması ile sonrası da ince dişli bir tarakla yayılmasının sağlanması parfümlerin saça zararları engellenerek güzel bir kokuya sahip olunabilir. 

Saç parfümlerinin daha az oranda alkol oranına sahip olması sebebiyle daha hafif bir etki bırakabilir. Parfümün zararları engellemek için öncesinde saç için kullanabileceğiniz tonikler de saçın doğal yollarla korunmasını sağlayabilir. Doğal içerikli bir tonik hazırlayabilmek ve saç sorunları ortadan kaldırmak için biberiye sıcak su ile kaynatılarak bir sprey şişesine konulabilir, düzenli olarak gün aşırı saç diplerine ve saç uçlarına uygulanarak parfümlerin saça zararları en az seviyeye düşürülebilir.

Saç Sağlığı İçin Doğal Parfüm Alternatifleri

Çok eski zamanlardan itibaren kullanılan doğal yöntemler sayesinde doğal parfüm alternatifleri ortaya çıkmış ve etkisi ile kimyasal içerikli ürünlere hiçbir şekilde ihtiyaç duymamanız adına çok önemli rol oynamaktadır. Parfüm zararlarına maruz kalmadan kolaylıkla uygulayabileceğiniz uçucu yağların su ile karıştırılarak saça gün içerisinde birden fazla kez uygulanmasında hiç bir sakınca yoktur. 

Kayısı yağı, gül yağı, avokado ve üzüm çekirdeği yağının ılık su ile karıştırılarak saç üzerinde kullanılmasının hiç bir zararı olmamakla birlikte doğal ve hafif bir koku ile gün boyu bakım yaparken aynı zamanda kokusu ile mest edecektir. Esans yağlar ile doğal saç parfümü oluşturabileceğiniz diğer yağ çeşitleri ise şunlardır;

  • Vanilya yağı,
  • Portakal yağı,
  • Bergamot yağı,
  • Tarçın yağı 
  • Gül yağı,
  • Mimoza yağı,
  • Melisa çiçeği yağı,
  • İnci çiçeği,
  • Kehribar ve reçine
  • Petek ve meyvelerin özütleri,
  • Çiçek tohumları
  • Çiçek yaprakları,
  • Liken ve Algler
Etiketler: Saç Bakımı
Mayıs 31, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR