Ergenlik sivilceleri; gençlerde psikolojik ve fiziksel açıdan rahatsızlık uyandırmaktadır. Dönemsel olarak çıkan bu sivilceler; estetik görünümü bozmakta, ciltte acı ve ağrı hissi uyandırmaktadır. Ergenlik sivilcelerinin bilinçsizce sıkılması; yayılma ve iz bırakma gibi sorunlara sebep olmaktadır.
Ergenlik sivilceleri tedavisi; bireysel uygulamalarla, ilaçlarla veya klinik işlemlerle gerçekleştirilmektedir. Tedavi yöntemi; cilt sağlık durumuna, sivilcelerin yayılma oranına ve cilt hassasiyetine göre değişebilmektedir.
Ergenlik sivilceleri, belirli bir dönem boyunca çıkmaktadır. Bu dönemde; spor faaliyetlerine katılmak, sağlıklı beslenmek ve cilt bakım işlemlerine özen göstermek sivilce oluşumunu en aza indirmektedir. Ergenlik sivilcelerinin sıkılması; sivilcelerin daha geniş bir alana yayılmasına, ciltte iz kalmasına veya cilt enfeksiyonlarının oluşmasına sebep olabilmektedir.
Ergenlik sivilcelerinin daha hızlı geçmesini sağlamak ve tekrar oluşmalarını önlemek için sivilce karşıtı bakım ürünleri kullanılabilmektedir. Kullanılacak ürünlerin cilt tipine uygun olmasına dikkat etmek gerekmektedir. Yoğun sivilcesi bulunan ve hassas cilt tipine sahip olan gençlerin; bu tür ürünler kullanmadan önce dermatoloğa başvurmaları önerilmektedir.
Ergenlik Döneminde Sivilce Sorunu
Ergenlik sivilceleri; vücudun sebum üretimini arttırmasıyla ortaya çıkmaktadır. Sebum içeriğindeki bakteriler, iltihap oluşmasına yol açmaktadır. Ergenlik dönemindeki gençlerde 1/10 oranında ileri seviye sivilce problemi görülmektedir.
Ergenlik döneminde bulunan gençler; sivilce problemlerinden psikolojik ve fiziksel olarak rahatsızlık duymaktadır. Ergenlik sivilceleri, estetik görünümde bozukluk oluşturmaktadır. Ergenlik sivilcelerinden kaynaklı olarak; ciltte yanma, kaşıntı ve ağrı gibi problemler oluşabilmektedir. Ergenlik sivilcelerinin sıkılmaması, doğru ürün ve yöntemlerle tedavi edilmesi gerekmektedir.
Ergenlik Sivilceleri Nasıl Geçer?
Ergenlik sivilceleri tedavisi genellikle basit olan cilt problemleri arasında yer almaktadır. Ergenlik sivilceleri, genellikle temizleme işlemleriyle tedavi edilebilmektedir. Temizleme işlemlerinde; cilt tipine uygun, sivilce karşıtı bakım ürünleri kullanılması tavsiye edilmektedir. Sivilce problemi ileri derecede olan gençlerin, bu tür ürünler kullanmadan önce dermatoloğa danışmaları gerekmektedir.
Ergenlik sivilcelerini sıkmak; geçmelerini sağlamak yerine daha derinlere inerek büyümelerine sebep olabilmektedir. Sıkılan sivilceler; enfeksiyon oluşumuna açık hale gelmekte ve daha büyük cilt problemlerine sebebiyet vermektedir.
Ergenlik sivilcelerini bireysel uygulamalarla geçirmek için, cilt bakımı işlemlerine özen gösterilmesi gerekmektedir. Rutin halinde uygulanan cilt bakım işlemleri; sivilce oluşumunun önüne geçmekte ve mevcut sivilcelerin giderilmesine yardımcı olmaktadır. Cilt bakımının en temel aşaması olan temizleme işlemleri; gözeneklerde bulunan kir veya tabakasını ortadan kaldırmakta ve akne, sivilce ve siyah nokta oluşumunu önlemektedir.
Cilt temizliğinin hassas şekilde ve doğru ürünlerle yapılması gerekmektedir. Temizlik aşamasında sivilce karşıtı yüz temizleme jeli gibi ürünler kullanılabilir. Temizlenen cildin tek kullanımlık kâğıt havlularla kurulanması önerilmektedir. Temizleme aşamasından sonra, cilde nemlendirici ürünler uygulanması ve cildin yatıştırılması gerekmektedir.
İleri seviye ergenlik sivilcelerinin tedavisi için, dermatolog yardımı gerekmektedir. Tedavi sürecinde; jel, losyon, krem, antibiyotik ve A vitamini türü kapsüller kullanılabilmektedir. Dermatolog tarafından gerekli görüldüğünde; sivilceler klinik ortamda boşaltılmakta, siyah noktaların çıkartılmakta ve cilt kimyasal ürünlerle soyulmaktadır.
Ergenlik Sivilceleri Önlenebilir Mi?
Ergenlik sivilceleri genellikle 14-16 yaşları arasında görülmektedir. Gençleri fiziksel ve psikolojik olarak olumsuz etkileyen bu sorun; içinde bulunulan dönemin etkisiyle, sebum üretiminin artmasından kaynaklanmaktadır. Yaşam standartlarını düzenlemek ve etkili cilt bakımı rutini oluşturmak; sivilce oluşumunu önleyebilmektedir. Sivilce oluşumunu önlemek için uygulanabilecek işlemler şu şekilde sıralanabilir:
- Cildi her gün kir veya tabakasından arındırmak
- Güneşin zararlı etkilerinden korunmak
- Düzenli olarak spor yapmak
- Sağlıklı beslenmek ve ağır yağlı besinlerden uzak durmak
- Sivilce karşıtı cilt bakım ürünleri kullanmak
- Yoğun makyaj uygulamalarından kaçınmak
- Cildi nemlendirmek ve cilt kuruluğunu önlemek
Sivilceli Cilt İçin Bakım Önerileri
Cilt bakımı işlemlerinin; sağlıklı, pürüzsüz ve canlı bir cilt görünümü için düzenli olarak yapılması gerekmektedir. Sivilce barındıran yüzlerde, cilt bakımı işlemlerinin daha hassas ve dikkatli şekilde uygulanması gerekmektedir. Sivilceli ciltler için cilt bakımı uygulamalarında dikkat edilmesi gereken hususlar şu şekilde sıralanabilir:
- Cilt temizliğini doğru ürünlerle ve nazik hareketlerle gerçekleştirmek gerekmektedir. Cilt temizliğinde sivilce karşıtı yüz yıkama jeli kullanılabilmektedir.
- Cilt temizleme işlemlerinde aşırıya gidilmemesi gerekmektedir.
- Cilt bakım ürünlerinin yoğun olarak kullanılmasından kaçınılması gerekmektedir.
- Cildin nemlendirilmesine özen gösterilmesi gerekmektedir. Kuruyan ciltte daha fazla sebum üretilmektedir. Artan sebum üretimi, sivilce oluşumunu tetiklemektedir.
- Sivilce bulunan cilde, peeling uygulanmaması gerekmektedir. Peeling uygulaması cildi tahriş edebilmekte ve sivilcelerin yayılmasına sebep olabilmektedir.
- Yıkanan cildin tek kullanımlık kâğıt havlularla kurulanması önerilmektedir.
Yüz Temizleme Ürünleri Kullanmak
Yüz temizleme ürünleri, cildin kir ve yağ tabakasından arındırılmasına destek olmaktadır. Cilt tipine uygun temizleme ürünleri kullanılarak, pürüzsüz bir cilt görünümü elde edilebilmektedir. Bu tür ürünlerin, cilt yüzeyine nazik hareketlerle uygulanmasına ve uygulama aşamasında cildin tahriş edilmemesine özen gösterilmesi gerekmektedir. Sabun, sivilce karşıtı yüz temizleme jeli gibi ürünler; ciltte bulunan sivilcelerin kurutulmasına yardımcı olmaktadır. Bu tür ürünlerin kullanımından sonra cildin nemlendirilmesi gerekmektedir.
Yüz Bakım Ürünleri Kullanmak
Sivilceli cildin; hassas biçimde temizlenmesi, ardından yatıştırıcı ve nemlendirici özellikte yüz bakım ürünleriyle desteklenmesi gerekmektedir. Cildin nem ihtiyacının karşılanması; sebum üretimini dengelemekte ve sivilce oluşumunu önlemektedir. Cilt kuruluğunu önlemek için; nemlendirici serum ve krem formunda yüz bakım ürünleri kullanılabilmektedir. Kullanılacak yüz bakım ürünlerinin, cilt tipine uygun olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir.