Yüzlerce yıldır, mutfaklarda sos olarak kullanılan sirke; cilt sağlığını geliştiren doğal ürünler arasında yer almaktadır. Hijyen sağlamak ve yemeklere lezzet katmak amacıyla kullanılan sirke, pek çok farklı doğal besinden üretilebilmektedir. Elma sirkesi, sirke çeşitleri arasında en çok kullanılan tür olarak nitelendirilmektedir.
Elma sirkesi, içerisindeki mineral ve vitamin zenginliği sayesinde; insan vücudunun çeşitli fonksiyonlarını düzenlemesine yardımcı olmaktadır. Sos olarak tüketilen elma sirkesi, mide ve bağırsak düzensizlikleri de dâhil olmak üzere pek çok hastalığı yatıştırabilmektedir.
Elma sirkesinin cilt sağlığı üzerinde olumlu etkileri olduğu ve bu olumlu etkilerin uzun süre devam ettiği söylenmektedir. Akne ve sivilce gibi cilt problemleri, sirke kullanımı ile büyük ölçüde azalmaktadır. Uzmanlar, doğal bir antioksidan olan elma sirkesinin, cilt sağlığı üzerinde olumlu etkileri olduğunu öne sürmektedir.
Elma Sirkesi Nedir?
Türk mutfağının en önemli soslarından biri olan elma sirkesi, elma suyunun fermente edilmesi ile oluşan doğal bir antioksidan ürünüdür. İlk çağ uygarlıkları, sirkeleri alternatif tıp malzemesi olarak kullanmıştır. Sirkenin dezenfekte etme özelliği, çoğu hastalığın önlenmesine yardımcı olmaktadır.
Sirke günümüzde, salata soslarında ve turşularda kullanılmaktadır. Türk mutfağının en önemli aromatik sosları arasında yer alan sirke, kalsiyum ve fosfor açısından oldukça zengindir. Bu sayede insan vücudunun işlevlerini yerine getirmesine yardımcı olmaktadır.
Elma sirkesi, hem tatlı hem de ekşi elmalarla yapılabilmektedir. Elma sirkesi yapımının, turşu yapımı aşamalarıyla benzerlik gösteren yanları bulunmaktadır. Şifalı ve lezzetli bir besin olan sirke, kolay yapım aşamalarına sahip olması sayesinde hemen hemen herkes tarafından üretilebilmektedir.
Elma Sirkesi Nasıl Yapılır?
Elma sirkesi, ev ortamında kolaylıkla uygulanabilen yapım aşamaları ile üretilmektedir. Kabukları soyulmamış elmaların, cam kavanozlarda mayalanma işlemine tâbi tutulması, elma sirkesi yapımının özeti olarak gösterilmektedir. Elma sirkesi yapım aşamaları şu şekildedir:
- Elmaların yıkanması ve çekirdeklerinin ayıklanması.
- Elma dilimlerinin büyük boy cam kavanoza yerleştirilmesi.
- Elma dilimlerinin üzerine içme suyu eklenmesi.
- Kavanoz kapağının kapatılıp ışık almayan bir odaya konulması.
Güneş görmeyen bir odada 1,5 ay kadar bekletilen sirke, kullanıma hazır bir hale gelmektedir. Bu süre zarfında, belirli aralıklarla elma sirkesini tahta kaşıkla karıştırmak gerekmektedir. Karıştırma işleminin, elmalar dibe çökene devam etmesi, sirkenin tam anlamıyla fermente olabilmesi için önem arz etmektedir.
Elma Sirkesi Cilde Uygulanır Mı?
Elma sirkesi, mineral ve vitamin deposu olarak nitelendirilen bir besin çeşididir. Elma sirkesinin genel vücut sağlığı üzerinde, pek çok olumlu etkisi bulunmaktadır. Doğal elma sirkeleri, yemeklere lezzet vermesinin yanı sıra mide ve bağırsak problemlerinin giderilmesine de yardımcı olmaktadır.
Elma, doğası gereği bol miktarda nişasta ve asit içermektedir. Nişasta ve asit ürünlerinin tepkimeye girmesi, sirkenin vücuda yararlı bir hale gelmesini sağlamaktadır. Yoğun asidik yapı, doğrudan cilde uygulanabilmektedir. Bu asit yapısı sayesinde, cildin kirlerden ve gözeneklerden hızlı bir şekilde arındırılması mümkün hale gelmektedir
Cilt sağlığına önem veren ve ciltlerini doğal olarak beslemek isteyen kişiler; sirke kullanımının cilt sağlığı üzerindeki etkilerinin farkındadır. Cilt bakım ürünleri arasına giren sirke, cilt yüzeyinin beslenmesinde ve temizlenmesinde rol oynamaktadır. Sirke, asidik özelliği nedeniyle tahriş edici etki göstermektedir. Bu nedenle uygun ölçülerin tercih edilmesi gerekmektedir.
Elma Sirkesi Cilde Nasıl Uygulanır?
Elma sirkesi, cilde doğrudan veya sulandırılmış bir şekilde uygulanabilmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken husus, cilt yapısının hassaslık düzeyinin analiz edilmesi olmalıdır. Cilt yapısı hassas olan kişilerin, elma sirkesini doğrudan yüzüne uygulamaması gerekmektedir. Aksi takdirde soyulma ve kuruluk gibi tahriş edici durumlar ortaya çıkabilmektedir.
Cilt bakım rutinine, tonik yerine elma sirkesi eklenebilmektedir. Böylece kimyasal ürünlerden ziyade doğal olarak sağlanan tonik etkisi mümkün hale gelmektedir. Sirke, içerdiği antioksidan yapı, E vitamini ve çeşitli mineraller sayesinde, leke karşıtı ve beyazlatıcı tonik etkisi sağlamaktadır.
Su ile seyreltilen sirke, pamuk yardımıyla cilde uygulanmaktadır. Alerjik reaksiyon oluşumunun saptanması için, az miktarlarda uygulanmalı ve bir süre beklenmelidir. Alerjik reaksiyon söz konusu değilse, istenilen sıklıkla sirke uygulaması yapılabilmektedir. Temiz cilt üzerine uygulanan sirke, cildin doğal nem dengesine kavuşmasına olanak tanımaktadır.
Elma Sirkesi Cilt Yüzeyinde Ne Kadar Durmalıdır?
Güçlü bir asit olan sirke, cilt yüzeyinde uzun süre bekletilmemesi gereken ürünler arasında yer almaktadır. Uygulama sonrası cildin bol su ile durulanması ve uygun bir nemlendiriciyle bolca nemlendirilmesi gerekmektedir. Hassas ve kuru cilt yapısına sahip olan kişiler, nemlendirme işlemini saha sık yapmalıdır.
Hassas cilt yapısına sahip olan kişilerin, sirke kullanımını 5 dakikayla sınırlanması gerekmektedir. Karma ve yağlı cilt yapısına sahip olan kişiler, bu süreleri 15 dakikaya kadar uzatabilmektedir. Uygulama sonrası cildin bol su ile durulanması ve nemlendirilmesi gerekmektedir.
Elma Sirkesinin Cilde Faydaları Nelerdir?
Elma sirkesinin cilt yapısına sağladığı pek çok avantaj bulunmaktadır. Elma sirkesi sayesinde cilt hızlı bir şekilde temizlenmekte ve ölü derilerden arındırılmaktadır. Kimyasal ürünlerden ziyade elma sirkesi kullanan kişiler, ciltlerinin daha uzun süre temiz kaldığını söylemektedir. Elma sirkesinin cilde faydaları şunlardır:
- Cilt yüzeyini; kir, yağ ve makyaj kalıntılarından temizlemektedir.
- Gözenek sıkılaştırıcı etki göstermektedir.
- Akne ve sivilce oluşumunu en aza indirmektedir.
- Cildin pH ve sebum dengesini düzenlemektedir.
- Yağlı ciltlerin daha az gözenek oluşturmasına olanak tanımaktadır.