Ekran ışığı, günümüz modern insanının en çok maruz kaldığı zararlı unsurlar arasında yer almaktadır. Gelişen teknoloji ve mobil uygulamaların hayatın her alanında kullanılması; ekran ışığına maruz kalma süresinin artmasına neden olmaktadır. Günümüzde adeta bir kimlik niteliğinde olan telefon, ekran ışığının zararlı etkileri nedeniyle cilt yüzeyine zarar verebilmektedir.
Maruderm, bünyesinde bulunan onlarca farklı çeşit bakım ürünü ile müşterilerinin cilt problemlerini en iyi şekilde çözmeyi hedeflemektedir. Kurulduğu günden bu yana “doğadan gelen güzellik” vizyonuyla hareket eden Maruderm; etkili ve kaliteli ürünleri sayesinde müşterilerinin memnuniyeti kazanmaktadır.
Maruderm, doğal ürünleri güzellik sektörüyle buluşturma hedefiyle çıktığı bu yolda; her geçen gün daha fazla kişiye ulaşarak, pazar hacmini sürekli olarak genişletmektedir. Maruderm Gözenek Sıkılaştırıcı Siyah Nokta ve Akne Karşıtı Tonik, cilt yüzeyindeki sivilcelerin sönmesine ve azalmasına yardımcı olmaktadır.
Ekran Işığı Nedir?
Mavi ışık bir diğer adıyla ekran ışığı; bilgisayar, tablet ve telefonlarda bulunan ışık olarak tanımlanmaktadır. Günümüzde, dijital iş alanlarının yaygınlaşması ve neredeyse tüm sosyal hayatın internet üzerinden ilerlemesi; ekran ışığına maruz kalma süresinin artmasına neden olmaktadır.
Güneş ışığı haricindeki tüm yapay ışıklar, insan vücuduna belirli oranlarda zararlı etki göstermektedir. Ekran ışığı ise çok yüksek bir enerji düzeyine sahip olması nedeniyle, göz ve beyin organlarına ciddi zararlar verebilmektedir. Bu zararların en aza indirilmesi ve kişilerin daha sağlıklı olması için ekran kullanımını kısıtlamak gerekebilmektedir.
Doğal ışıklar, ruh sağlığımız ve fiziksel sağlığımız üzerinde son derece yararlı etkiler bırakmaktadır. Bu bağlamda, fiziksel ve zihinsel sağlığın tam olarak korunabilmesi için doğal ışık kaynaklarından daha fazla yararlanmak gerekmektedir. Yapay ışıkların ve ekran ışığının, zararlı etkilerinin fark edilmesi ve bu zararların engellemesi için yöntemler geliştirilmesi gerekmektedir.
Ekran Işığının Zararları Nelerdir?
Ekran ışığı, aşırı düzeyde maruz kalındığında; birçok vücut sistemine sistematik olarak zarar vermektedir. Ekran ışığının yaydığı yoğun radyasyon, başta göz olmak üzere; beyin, salgı bezleri ve solunum sistemi üzerinde olumsuz etki bırakmaktadır. Ekran ışığının zararları şu şekilde sıralanmaktadır:
- Göz retinasını sürekli olarak yoran ekran ışığı; göz kuruluğu problemlerine yol açabilmektedir. Bununla birlikte, miyop ve hipermetrop hastalıklarına da neden olabilmektedir.
- Gözler aracılığıyla beyne gönderilen ekran sinyalleri, beynin bazı işlevlerine zarar verebilmektedir. Ekrana fazla bakmak, kronik baş ağrısı ve huzursuzluk hissi gibi durumlara yol açabilmektedir.
- Melatonin hormonu, ekran ışığının en çok zarar verdiği sistemlerden biridir. Ekran ışığı, melatonin hormonunun daha az salgılanmasına neden olmaktadır. Ekran ışığına fazla maruz kalan kişiler, kronik olarak uyku problemleri yaşayabilmektedir.
- Teknolojik cihazlarla sürekli olarak vakit geçirmek, ekran ışığının zararlı etkileri nedeniyle ruhsal problemlere de neden olabilmektedir. Depresyon, kaygı, huzursuzluk ve benzeri olumsuz duygular; ekran ışığının olumsuz etkileri nedeniyle tetiklenmektedir.
- Ekran ışığı, göz çevresinin daha yorgun ve çökmüş görünmesine neden olmaktadır. Ekran ışığına çok fazla maruz kalan kişiler, son derece yorgun ve yaşlı görünmektedir.
Ekran Işığı Cilde Zarar Verir Mi?
Ekran ışığının zararları arasında, cilt lekeleri ve çeşitli cilt problemleri de bulunmaktadır. Özellikle melatonin hormonunun düzenli salgılanmasını engellemesi nedeniyle; cildin daha solgun görünmesine ve cilt yüzeyinde küçük kırışıklıklar oluşmasına neden olmaktadır. Uykusuzluk ve yorgunluk, erken yaşlanma belirtilerinin oluşmasına zemin hazırlamaktadır.
Ekran ışığının yoğun radyasyon düzeyi, cildin doğal nem dengesinin bozulmasına neden olmaktadır. Nem dengesi bozulan cilt, elastikiyetini kaybetmekte ve sarkma gibi olumsuz sonuçlar ortaya çıkabilmektedir. Ekran ışığı nedeniyle kollajen oranı azalan cilt, derin kırışıklık ve leke oluşumuna daha yatkın hale gelmektedir.
Göz çevresi morlukları ve gözaltı torbaları, ekran ışığının olumsuz sonuçları arasında yer almaktadır. Teknolojik cihazlarla çok fazla maruz kalan kişiler, göz çevresi problemlerini daha sık yaşamaktadır. Maruderm Coffeine Peptides Hyalüronik Asit Göz Çevresi Serumu, gözaltı morluklarının ve diğer göz çevresi problemlerinin azalmasına yardımcı olmaktadır.
Ekran Işığı Sivilce Yapar Mı?
Ekran ışığı, yaydığı radyasyon nedeniyle cildin doğal yağ dengesini bozabilmektedir. Cilt yüzeyinde fazla yağ üretilmesine neden olarak, cilt yüzeyinde sivilce oluşumuna sebebiyet verebilmektedir. Yağ dengesi bozulan ciltler, gözenek genişlemesi gibi olumsuz durumlar yaşamaktadır. Açılan gözenekler, kir ve makyaj kalıntısı ile dolarak; zamanla iltihaplanmakta ve akne oluşumuna dönüşebilmektedir.
Ekran ışığı ve akne ilişkisi, birçok farklı nedenden dolayı ortak olarak ilerlemektedir. Ekran ışığı, insan vücudunun daha fazla stres taşımasına neden olabilmektedir. Stres düzeyi arttıkça cilt problemleri daha aktif hale gelmekte ve böylece akne oluşumu ortaya çıkabilmektedir.
Aşırı düzeyde ekran ışığına maruz kalanlar, ciltlerinin bakteri dengesinin bozulması durumlarıyla karşılaşabilmektedir. Bakteri dengesi bozulan cilt, akne oluşumuna daha uygun bir yapı göstermektedir. Özellikle cilt bakım rutinlerini düzenli olarak uygulamayan kişiler, ekran ışığının neden olduğu akne problemlerine daha fazla maruz kalmaktadır.
Ekran Işığının Zararlarını Nasıl Engellerim?
Ekran ışığının zararları, kişilerin ciddi sağlık sorunları yaşamasına neden olabilmektedir. Ekran ışığının zararlarının engellenmesi için öncelikli olarak yapılması gereken, ekran ışığına ihtiyaç duyulandan fazla maruz kalmamak olmalıdır. İş veya zorunluluk dışında ekran kullanımını azaltmak, cilt problemlerinin azalmasına yardımcı olmaktadır.
Ekran ışığı nedeniyle nemini ve yağını kaybeden cildin, cilt bakım ürünleriyle düzenli olarak beslenmesi gerekmektedir. Cilt bakım rutinleri, cildin dış etkenlere karşı daha dayanıklı olmasına yardımcı olmaktadır.