500 TL ve üzeri alışverişlerde kargo bedava ! 500 TL ve üzeri alışverişlerde kargo bedava ! 500 TL ve üzeri alışverişlerde kargo bedava ! 500 TL ve üzeri alışverişlerde kargo bedava ! 500 TL ve üzeri alışverişlerde kargo bedava ! 500 TL ve üzeri alışverişlerde kargo bedava ! 500 TL ve üzeri alışverişlerde kargo bedava ! 500 TL ve üzeri alışverişlerde kargo bedava ! 500 TL ve üzeri alışverişlerde kargo bedava !

Doğum Sonrası Çatlaklarla Nasıl Başa Çıkılır?

Doğum sonrası çatlaklar

 

Hamilelik döneminde oluşmaya başlayan ve doğum sonrası belirgin hale gelen çatlaklar çoğu kadının ortak problemidir. Hamilelik dönemindeki genişleyen karın ve ani kilo alımı derinin gerginleşmesine ve çatlakların oluşmasına neden olmaktadır. Çatlaklar ilk olarak pembe ya da mor bir tonda ortaya çıkmakta sonra kırmızı bir tona dönmekte ve son olarak da beyaz rengini almaktadır.

Doğum sonrası çatlaklar, ilk oluşmaya başlandığı dönemde henüz rengi pembe, mor ya da kırmızı iken tedavi edilirse ciddi oranda düzelme görülmekte ancak uzun süre tedavi edilmezse ve rengi beyazlaşırsa uygulanan tedavilerin çok az olumlu etkisi görülmektedir.

Doğum Sonrası Çatlaklar Neden Oluşur?

Doğum sonrası çatlaklar olarak bilinen cilt problemi aslında hamilelik döneminde oluşmaya başlamaktadır. Bu dönemde özellikle karın çevresinde yaşanan ani kilo alımıyla birlikte deri yüzeyi gerginleşmektedir. Gerginleşen deride kolajen lifler yırtılmakta ve yırtılan lifler deri üzerinde çatlak görünümüne neden olmaktadır. Bu durum hamilelik dışında da ani kilo alıp vermeye bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir.

Doğum Sonrası Çatlaklar Hangi Bölgelerde Yoğun Olarak Oluşmaktadır?

Doğum sonrası çatlaklar, en çok karın bölgesinde oluşmakla beraber kalça, sırt, basen ve meme bölgelerinde de yoğun olarak görülebilmektedir. Birçok kadında genellikle sadece göbek ve karında görülürken bazı kadınlarda diğer bölgelerde de oluşabilmektedir.

Doğum Sonrası Çatlaklar Kalıcı mıdır?

Doğum sonrası çatlaklar, çoğu kadında kalıcı hale gelmektedir. İlk oluşmaya başladığı ve rengi henüz beyaza dönmeden önceki dönemlerde tedavi edilirse belirgin bir iyileşme görülmektedir. Ancak uzun süre tedavi edilmez ve rengi beyaza dönerse tamamen geçmesi çok zor olmakta tedaviler sadece çatlak görünümünü azaltmaktadır.

Çatlak oluşumu, genetik faktörlere de bağlı olarak hemen hemen her vücut tipinde oluşmaktadır.  Ancak, kuru ve nemsiz vücut tiplerinde daha yaygın olarak görülmekte ve daha yoğun bir çatlak oluşumu ortaya çıkmaktadır.

Doğum Sonrası Çatlaklar Nasıl Önlenir?

Doğum sonrası çatlakların önüne geçmek tam anlamıyla mümkün olmasa da çatlak oluşumunu azaltmak ve oluşumundan sonra hızlıca tedavi etmek mümkündür. Bunun için hamilelik döneminde cilde iyi bakmak gerekmektedir. Çatlakları önlemek için yapılacaklar şunlardır:

  1. Hamilelik döneminde cilt bakımını aksatmadan içeriğinde A ve E vitaminleri bulunan losyonları, hamilelik dönemine özel olarak geliştirilen çatlak kremlerini ve cilt nemlendirici krem kullanmak,
  2. Hamilelik döneminde aşırı kilo alınması hem o süreçte hem de doğum sonrası kilo verme sürecinde çatlak oluşumuna neden olmaktadır. Bu nedenle gereksiz kilo alımının önüne geçmek,
  3. Sigara gibi cilt yapısına hasar veren zararlı maddelerin kullanımı çatlak oluşumunu arttırmaktadır. Bu nedenle hamilelik dönemi boyunca sigara içilen ortamlardan uzak durmak ve sigara tüketmemek,
  4. Su içmek cildin nem değerini yükseltmekte ve elastikiyetini arttırmaktadır. Cilde katkı sunmak için bol bol su içmek,
  5. Spor yapmak kolajen üretimini arttırmakta ve kan dolaşımını hızlandırmaktadır. Hızlı kan dolaşımı sayesinde cildin ihtiyaç duyduğu c vitamini, kalsiyum ve fosfor gibi bazı mineral ve vitaminlerin cilt tarafından daha hızlı emilmesi sağlanmaktadır. Tüm bu olumlu etkiler için hamileliğe uygun egzersizler yapmak, düzenli olarak yürüyüş yapmak ve yüzmek,
  6. Kuru ciltler üzerinde çatlaklar daha yoğun görülmektedir. Bu nedenle her duş sonrası mutlaka yoğun nemlendirici krem kullanmak,
  7. Doğal yağlar içerisinde bulunan vitamin ve mineraller cilt yapısını korumakta, onarmakta ve çatlak oluşumunu engellemektedir. Bu süreçte doğal yağların faydalanmak,
  8. Düzensiz beslenme biçimi hızlı ve sağlıksız kilo alımına ve vücudun yağ tutmasına yol açmakta ve çatlak görünümü artmaktadır. Bu nedenle dengeli ve düzenli beslenmeye özen göstermek.

Çatlak Önleyici Kremler Ne Zamandan İtibaren Kullanılmalıdır?

Hamileliğin ilk dönemlerinde kilo artışı fazla olmamaktadır. Ancak ilerleyen süreçlerde ani kilo artışları görülmekte ve erken önlem alınması çatlak oluşumunu en aza indirmektedir. Bu nedenle 20. haftaya kadar düzenli olarak nemlendirici krem kullanımı önerilmektedir. 20. haftadan sonra ise çatlak önleyici krem kullanılabilmektedir. Böylece gerginleşen deri sakinleşmekte, nemlenmekte ve çatlak oluşumu en aza inmektedir.

Hamilelik Döneminde Lazerle Çatlak Tedavisi Yaptırılır mı?

Hamilelik döneminde lazerle tedavi asla yapılmamaktadır. Bu süreçte lazer kullanımından uzak durulması gerekmektedir. Hamilelik ve emzirme dönemi sona erdiğinde lazer yöntemi ile çatlak tedavisi yapılmaktadır.

Doğum Sonrası Çatlaklara İyi Gelen Bitkisel Yağlar Nelerdir?

Doğum sonrası çatlaklar için doğal yağlar kullanılmaktadır. Bu yağlar hem çatlak oluşumunu engellemekte hem de var olan çatlakların görünümünün azaltılmasını sağlamaktadır. Doğum sonrası oluşan çatlaklara iyi gelen yağlar şunlardır:

  1. Argan yağı
  2. Badem yağı
  3. Zeytinyağı
  4. Çörekotu yağı
  5. Kantaron yağı
  6. Melisa yağı
  7. Kayısı yağı
  8. Susam yağı

Bu yağları tek olarak ya da diğer yağlarla karıştırarak kür şeklinde kullanmak mümkündür. Düzenli kullanımda çatlak oluşumu en aza indirgenmekte ve çatlak görünümü de hafifletilmektedir.

Lazerle Çatlak Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?

Lazerle çatlak tedavisi uygulamasında, çatlak olan bölgelerde deri altındaki kolajen yapı uyarılmakta ve yeni hücrelerin oluşumu desteklenmektedir. Yeni hücreler oluşmaya başladıkça çatlak görünümü de azalmaktadır. Lazerle çatlak tedavisinde kesin sonuçtan söz edilmemektedir. Deride oluşan çatlakların tamamen giderilmesi mümkün değildir. Sadece görünüm hafifletilebilmektedir.

İlk seans sonunda çatlakların rengi daha da koyulaşabilmekte sonraki seanslarda ise yavaşça açılmaktadır. Seans sayısına çatlakların yayıldığı bölgeye ve derinliklerine bakılarak karar verilmektedir. Uzman muayenesinden sonra kaç seans yapılması gerektiğine karar verilmekte ve genellikle 2-4 seans yeterli olmaktadır.


 
Etiketler: dogum-sonrasi-catlaklar
Aralık 26, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR