Cilt lekeleri; cilde renk veren pigmentlerin fazla üretilmesi ve bir bölgede yoğunlaşmasıyla ortaya çıkmaktadır. Cilt lekelerinin, genel olarak yüz bölgesinde oluştuğu görülmektedir. Cilt lekelerinin; yüzde renk eşitsizliği yaratması ve estetik bütünlüğü bozması, bireylerin rahatsızlık hissetmesine sebep olmaktadır.
Cilt lekesi oluşumu; melanin üretiminin artışı, zararlı güneş ışınları ve enfeksiyonlar gibi pek çok nedenden ortaya çıkmaktadır. Cilt lekelerinin oluşmasına zemin hazırlayan faktörler şu şekilde sıralanabilir:
- Genetik faktörler
- Hamilelik süreci
- Hormon tedavileri
- Yaşlanmak
- Güneşin zararlı ışınlarına uzun süre maruz kalmak
- Yetersiz beslenmek
- Aşırı yağlı gıdalar tüketmek
- Yanlış kozmetik ürünler kullanmak
- Cildi kimyasal maddelere maruz bırakmak
Cilt lekelerini tedavi etmek ve yeni leke oluşumunu önlemek için leke karşıtı bakım ürünleri kullanılmaktadır. Leke karşıtı bakım ürünlerinin içerisinde; Niancinamide, Arbutin ve Retinol gibi maddeler bulunmaktadır. Bu maddeler; cilt lekelerinin tonunu açmakta, yoğunluğunu azaltmakta ve oluşumunu önlemektedir.
Maruderm Niacinamide %10 Leke Karşıtı ve Gözenek Sıkılaştırıcı Kremi; içeriğinde %10 oranında Niancinamide bileşeni bulundurmaktadır. Koyu cilt lekelerini solgunlaştırırken, cilde parlak ve pürüzsüz bir görünüm kazandırmaktadır. Ürün leke tedavisi ve cilt bakımı için tavsiye edilmektedir.
Cilt Lekesi Nedir?
Cilt rengini oluşturan pigmente melanin adı verilmektedir. Cilt lekesi; melanin üretiminin artışı ve bir bölgede yoğunlaşması sonucunda ortaya çıkan koyuluk olarak ifade edilmektedir. Cilt lekeleri; Melanin artışı, genetik faktörler, UV ışınları ve hamilelik gibi nedenlerle ortaya çıkmaktadır.
Cilt lekeleri, oluşum sebeplerine göre türlere ayrılmaktadır. Leke türleri; doğum lekeleri, malezma, yaşlılık lekeleri, akne ve deri dökülmeleri şeklinde sayılabilmektedir. Leke türlerinin; oluşma nedenleri ve tedavi yöntemleri şu şekilde sıralanabilir:
- Doğum lekeleri: Neden oluştuğu bilinmemektedir ve tedavisi için lazer uygulamaları kullanılmaktadır.
- Malezma: Güneş ışınları, hormon üretimi, hamilelik ve doğum kontrol hapı kullanımıyla oluşmaktadır. Tedavisi için azelaik asit, polipodyum, demiroksit ve kimyasal peeling kullanılmaktadır.
- Yaşlılık lekeleri: Güneşin zararlı ışınlarına uzun süre maruz kalınması ve melanin üretiminin artışı sonucu ortaya çıkmaktadır. Tedavisi için lazer uygulamaları, ilaçlar ve soyucu kimyasallar kullanılmaktadır.
- Akne: Hormon, stres, sağlıksız beslenme, yanlış cilt bakım ürün ve uygulamalarına bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Aknelerin sebep olduğu cilt lekelerini tedavi etmek için, krem ve serumlar kullanılmaktadır.
- Deri dökülmeleri: Sıcak hava, ilaç etkisi, cilt enfeksiyonları ve uzun süre güneş ışınlarına maruz kalma faktörlerine bağlı olarak oluşmaktadır. Tedavisi için; nemlendirici ve beyazlatıcı kremler, antibakteriyel ilaçlar ve antibiyotikler kullanılmaktadır.
Cilt Lekesi Neden Oluşur?
Cilt lekesi oluşumuna; güneşin zararlı ışınları, yaşlılık, gebelik ve çeşitli cilt sağlığı problemleri gibi faktörler neden olmaktadır. Özellikle güneşten gelen UV ışınları; melanin üretimini arttırmakta ve renk pigmentlerinin bir bölgede yoğunlaşmasını sağlamaktadır. Güneş lekesi oluşumunu engellemek için; +50 SPF güneş kremleri kullanmak gerekmektedir.
Akneler de cilt lekelerini oluşturabilmektedir. Akne oluşumunu önlemek için; cilt tipine ve ihtiyacına göre cilt bakım ürünleri kullanmak gerekmektedir. Akne izlerinden dolayı oluşmuş cilt lekelerini gidermek için leke karşıtı bakım ürünleri kullanılabilmektedir.
Cilt Lekeleri Önlenebilir Mi?
Cilt lekeleri genellikle dış faktörlere bağlı olarak oluşmaktadır. Cilt lekesi oluşumu; koruyucu ve besleyici cilt bakım işlemleriyle önlenebilmektedir. Ciltte leke oluşumunu önlemek için uygulanabilecek yöntemler şu şekilde sıralanabilir:
- +50 SPF güneş kremleri kullanmak
- Şapka ve gözlük gibi aksesuarlar takmak
- Düzenli beslenmek
- Aşırı yağlı yiyeceklerden uzak durmak
- Peeling uygulamasıyla cildi düzenli olarak temizlemek ve ölü derilerden arındırmak
- Nemlendirici bakım ürünü ile cildi nemlendirmek ve cilt bariyerini güçlendirmek
- Cilt tipine ve ihtiyacına uygun cilt bakım ürünleri kullanmak
Cilt Lekeleri Nasıl Tedavi Edilir?
Cilt lekelerini tedavi etmek için; pek çok bakım ürünü ve tedavi yöntemi bulunmaktadır. Tedavi yöntemleri; ilaç kullanımı, lazer uygulamaları ve cilt soyma işlemleri olarak sıralanabilmektedir. Bu yöntemlerin uygulanabilmesi için, doktor onayının alınması gerekmektedir.
Leke karşıtı bakım ürünleri de cilt lekelerinin giderilmesine yardımcı olmaktadır. Bu ürünlerin içeriğinde; Niancinamide, Arbutin ve Retinol gibi leke rengini solduran maddeler bulunmaktadır. Leke karşıtı ürünlerin, düzenli olarak cilt bakımında kullanılması ciltteki renk eşitsizliğinin en aza indirilmesini sağlamaktadır.
Leke Karşıtı Bakım Ürünleri Nelerdir?
Cilt lekelerinin giderilmesinde; cilt bakım işlemleri ve leke karşıtı kozmetik ürünler önemli rol oynamaktadır. Leke karşıtı bakım ürünleri; cilt lekelerinin rengi açmak ve yoğunluğunu azaltmak için kullanılmaktadır. Bu ürünlerin düzenli olarak kullanılması halinde, ciltteki renk eşitsizliklerinin en aza indirildiği görülmektedir. Hızlı ve etkili sonuçlar alınabilmesi için, cilt tipine uygun ürünlerin kullanılması gerekmektedir.
Cilt lekelerinin giderilmesi, cildin canlı ve parlak görünmesi için kullanılabilecek leke karşıtı ürünler şu şekilde sıralanabilir:
- Leke serumu: Leke serumları etkisini daha hızlı göstermekte; cilt lekelerinin tonlarını açmakta ve yoğunluklarını seyreltmektedir. Sıvı ve kolay emilen yapısı sayesinde cildin daha alt katmanlarına inebilmektedir.
- Leke kremi: Leke karşıtı kremler; içerdikleri Niancinamide, Arbutin ve Retinol gibi pigment açıcı maddelerle, ciltteki renk eşitsizliklerinin en aza indirilmesini sağlamaktadır. Bu ürünler cildin nemlendirilmesine ve yenilenmesine de yardımcı olmaktadır.
- Beyazlatıcı tonik: İçeriğinde laktik ve glikolik asit bulunan tonikler; hasar görmüş derinin dökülmesine, cildin yenilenmesine ve pürüzsüz bir gürünüme kavuşmasına olanak sağlamaktadır.