Günümüzde çoğu kişi yağlı cilt tipi sorununa çözüm aramaktadır. Deride fazla yağ birikmesi; sağlık üzerindeki olumsuz etkilerinin yanında, ciltte gözenekli bir görünüme yol açmaktadır. Cilt yağlanmasının çözümü, altında yatan nedene bağlı olarak değişmektedir. Yağlı cilt tipi, hormonal değişikliklere ve genetik faktörlere bağlı oluşabildiği gibi, çevresel faktörlere bağlı olarak da oluşabilmektedir.
Cilt yapısı, yaş ve mevsimsel değişiklikler gibi etmenlerden de etkilenebilmektedir. Dış faktörlere bağlı olarak meydana gelen cilt yağlanması zamanla azalırken, genetik faktörlerin neden olduğu cilt yağlanması uzun süreli bir sorun haline gelmektedir. Cilt yağlanmasına yol açan asıl nedeni öğrenmek ve doğru tedaviyi uygulamak için dermatoloğa gidilmesi tavsiye edilmektedir.
Yağlı Cilt Yapısı Neden Oluşur?
Cilt tipleri; kuru, karma ve yağlı ciltler olarak üçe ayrılmaktadır. Yağlı cilt nedenleri, kişinin genetik yapısında ve yaşam tarzına bağlı olarak gelişmektedir. Bu nedenler şu şekilde sıralanabilmektedir:
- Kalıtımsal yatkınlık: Bazı kişilerde cilt yağlanması, kişinin genetik yapısına bağlı olarak oluşmaktadır. Bu kişilerin ciltlerinde, doğru bakım rutini uygulanmaması veya bakımın aksatılması durumunda yağlanma tekrar meydana gelmektedir.
- Hormonal nedenler: Vücut sistemi, cilt yenilenmesini sağlamak için yağ üretmektedir. Bazı hastalıkların sonucunda veya doğuştan yaşanabilen hormonal bozukluklar, yağ bezlerinin fazla çalışmasına ve cildin yağlanmasına neden olabilmektedir.
- Buluğ çağı, menopoz veya hamilelik gibi nedenlerden kaynaklı olarak yağlanan ciltlerin bakımı için; dermatologlarca önerilen yağlı ciltler için yüz yıkama jeli ve tonikleri tercih edilmelidir.
- Maruderm Karma ve Yağlı Ciltlere Özel Salisilik Asit Yüz Yıkama Jeli, cilde etki eden dönemsel değişikliklere karşı cildin yağ dengesini korumaktadır. Gözenekleri arındırarak, cildi temiz ve canlı bir görünüme kavuşturmaktadır.
- Yanlış cilt bakım ürünlerinin kullanımı: Yağlı ciltlerin bakımı için tercih edilecek ürünlerin su bazlı ve cilde tutunmayan yapıda olması gerekmektedir. Sivilce ve akne oluşumuna eğilimli ciltler üzerinde kullanılan yağ bazlı ürünler, cilt yüzeyinde yağ birikmesine ve gözeneklerin tıkanmasına neden olabilmektedir.
- Sağlıksız beslenme ve yetersiz özbakım: Kişinin yeme-içme düzeni, tükettiği yiyeceklerin içeriği, uyku düzeni ve kişisel temizlik rutinleri; cilt yapısı üzerinde büyük değişiklikler yaratabilmektedir.
- Sağlıklı ve yağsız yiyecekleri tercih etmek, düzenli ve yeteri kadar uyumak, sigara kullanımı gibi cilt sağlığını bozan zararlı alışkanlıklardan uzak durmak ve vücut temizliğine özen göstermek; yağlı cilt oluşumunun önüne geçebilmektedir.
Yağlı Cilt Sivilce Yapar Mı?
Vücuttaki yağ bezlerinin fazla sebum üretmesi, ölü deri hücrelerinin ciltte birikmesi veya ciltte yağlanmaya neden olan ürünlerin kullanılması gibi nedenler; ciltteki gözenekleri tıkamaktadır. Cildin nefes alamaması ve deride yağ birikmesi sonucunda ciltte sivilce ve siyah noktalar oluşabilmektedir.
Yağlı cilt nedeniyle çıkan sivilce ve siyah noktalar, genellikle alın bölgesinde, burun ve ağız çevrelerinde görülmektedir. Yağlı cildin neden olduğu sivilcelerin tedavisinde; yağlı ciltlerin bakımı için uygun, parfüm ve paraben içermeyen, sivilceleri kurutmaya yönelik etki gösteren ürünler tercih edilmeli ve sivilcelerin bulunduğu bölgelere düzenli olarak uygulanmalıdır.
Yağlı Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?
Yağlı ciltlerin bakımı için uygulanan işlemlerden en iyi verimi alabilmek için kişi kendi cilt tipini bilmelidir. Yağlı ciltler üzerine uygulanan yağ bazlı bakım ürünleri, ciltte sivilce oluşmasına ve gözenekli bir görünüme neden olmaktadır.
Cilt tipinin yağlı cilt kategorisinde olduğu teyit edildikten sonra, yağlı ciltler için en uygun bakım ürünü seçilmelidir. Gliserin, retinol, A ve C vitamini içeren cilt bakım ürünleri yağlı ciltler üzerinde olumlu etki etmektedir. Dermatolog görüşü almak, en doğru seçimi yapmak adına önem arz etmektedir.
Cilt bakım ürününü kullanmadan önce cilt yüzeyi güzelce temizlenmelidir. Ciltteki makyajın arındırılmasında, yağlı ciltler için yüz yıkama jeli kullanılabilir. Tercih edilen hafif bileşenli bakım ürünü, temiz cilt yüzeyine düzenli olarak uygulandığı zaman etkisini göstermektedir.
Kişi sağlıksız alışkanlıklara sahipken uygulanan cilt bakımı, beklenen sonuçları vermemektedir. Bakım sürecini sağlıklı beslenme ve güçlü bağışıklık sistemi ile desteklemek oldukça mühimdir.
Yağlı Ciltler Hangi Bakım Ürünlerini Kullanmalıdır?
Yağlı cilt tiplerinin bakımı için kullanılan doğal ürünün veya bakım kreminin; içeriğindeki bileşenlerle cilt yenilenmesine katkı sağlaması, yağlanmayı önlemesi ve cilde nefes aldırması gerekmektedir. Yağlı ciltlerin bakımı için en etkili ürünler şu şekilde sıralanabilir:
- A, C, D, E vitaminleri barındıran ürünler; cilt üzerinde iyileştirici etkiye sahiptir. Bu vitaminler; cildin ışıltılı bir görünüm kazanmasını, gözeneklerin temizlenerek cildin siyah noktalardan arındırılmasını ve metabolizmanın desteklenerek ciltteki yağ oranının dengelenmesini sağlamaktadır.
- Retinol, salisilik asit ve gliserin içeren ürünler; komedojenik olmayan ürünlerdir. Bu etken maddelere sahip ürünler ciltteki kusurları iyileştirmekte ve kıl foliküllerini derinlemesine temizlemektedir.
- Maruderm Retinol 0.5% Cilt Yenileyici Bakım Serumu, içeriğindeki retinol sayesinde cilt yenilenmesine katkı sağlamaktadır. Retinolün kurutucu etkisine karşı koruma sağlamak üzere formülize edilmiştir.
- Limon, aloe vera, domates gibi doğal ürünlerden bakım kürleri yapmak, yağlı cilt üzerinde olumlu etkiler yaratabilmektedir. Bu ürünlerin, cildin pH dengesini korumak, cilt yüzeyinde biriken yağı parçalayarak yok etmek ve cilde canlı bir görünüm kazandırmak gibi faydaları bulunmaktadır.
Cilt Yağlanması Nasıl Önlenir?
Bakım sürecini doğru yönetilebilmesi için; cildin yağlanmasını engellemek veya ciltteki yağı temizlemek adına bir eylemde bulunurken dermatolog görüşü alınması gerekmektedir.
Yağlı ciltlerin bakımı için doktor tavsiyeleri ile seçilen ürünlerin kullanımı, sağlıklı besinler ve doğal ürünler ile desteklenmelidir.
Psikolojik faktörlerin cilt sağlığına verdiği zarar küçümsenmemelidir. Stresi azaltmak ve geceleri güzel bir uyku uyumak, cilt yağlanmasının önüne geçilmesine katkı sağlamaktadır.
Temizlik rutininin titizlikle uygulanması ve yağlı cilt için uygun bakım ürünlerinin kullanılması ile cilt yağlanması önlenebilmektedir.