Akne ve sivilce oluşumu; yağ bezelerinin anormal aktivite sergilemesi nedeniyle ortaya çıkmakta ve yüz, boyun ve sırt gibi vücut bölgelerinde görülebilmektedir. Akne oluşumu, kişilerin özgüveni ve yaşam standartları üzerinde olumsuz etki göstermektedir. Zaman zaman ağrılı olabilen ve dıştan bakıldığında kötü görünen sivilceler; tıbbi ve dermatolojik yöntemlerle tedavi edilebilmektedir.
Kronik olarak sivilce problemi yaşayan kişiler, “sivilcelere kesin çözüm var mıdır?” sorusuna güvenilir bir cevap aramaktadır. Sivilce oluşumu; dermatolojik bir hastalık olarak tanımlanmakta ve dermatoloji uzmanları tarafından yürütülen, profesyonel tedavi süreçleri ile bertaraf edilebilmektedir. Bu süreç, zorlu ve külfetli olsa da; kişilerin sivilce problemlerinden kurtulmasının en etkili yolu olarak nitelendirilmektedir.
Sivilceler Neden Oluşur?
Sivilceler, pek çok farklı nedenden dolayı ortaya çıkabilmektedir. Bazı sivilcelerin oluşumu, bilimsel normlarca olağan kabul edilmekte ve tıbbi bir müdahaleye ihtiyaç duymamaktadır. Bu durumun en güzel örneği ergenlik sivilceleri olarak gösterilmektedir.
Ergenlik döneminde oluşan sivilceler, bu döneme giren bireylerin hormonsal dengesizlikler yaşaması nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Ergenlik sivilceleri, süreç boyunca kademeli olarak azalmakta ve süreç sonunda tamamen yok olmaktadır.
Hamilelik ve regl gibi dönemlerde yaşanan sivilce artışı, yine hormonsal dengesizliklerden kaynak alarak ortaya çıkmaktadır. Bu dönemlerde çıkan sivilceler, süreç sonuna doğru kademeli bir şekilde azalmaktadır. Ergenlik, hamilelik ve regl dönemlerinde oluşan sivilceler, normal kabul edilmektedir.
Kronik olarak süregelen ve ağır belirtiler vererek seyreden sivilce oluşumu, başka hastalıkların habercisi olabilmektedir. Yoğun iltihaplı ve ağrılı sivilce oluşumunun, dermatoloji uzmanları tarafından yürütülen tedavi prosedürlerine tâbi tutulması gerekmektedir.
Diğer sivilce nedenleri şu şekilde sıralanmaktadır:
- Sıvı tüketiminin yeterli olmaması.
- Yağlı ve katkı maddesi içeren gıdaların sürekli olarak tüketilmesi.
- Bazı ilaçların yan etkileri.
- Alerjik reaksiyon.
- Olumsuz yaşam olayları ve stres.
- Karaciğer rahatsızlıkları.
- Diyabet ve hipertansiyon.
- Sigara ve alkol kullanımı.
- Düzensiz uyku ve yorgunluk.
- Cilt bakım rutinlerinin düzenli olarak uygulanmaması.
Sivilce Oluşumu Nasıl Önlenir?
Sivilcelerin önlenmesi için yapılması gereken ilk şey beslenme alışkanlıklarını sağlıklı tarafa doğru çekmek olmalıdır. Yağlı ve katkı maddesi içeren işlenmiş gıdalar, cilt yüzeyinin sebum üretimini arttırmaktadır. Sebum üretimi artan cilt dokuları, sivilce oluşumuna sebebiyet vermekte ve bu döngü uzun süreler boyunca devam etmektedir.
Günlük olarak yeteri kadar su içmemek, cilt yüzeyinin sivilce oluşumuna yatkın hale gelmesine neden olmaktadır. Nem, cildin kendi kendini onarmasını sağlamakta ve nem eksikliği söz konusu olduğunda cilt yüzeyi daha fazla sivilce çıkarmaktadır. Bu bağlamda günlük iki litre kadar su içmek, sivilce oluşumunun azalmasına yardımcı olmaktadır.
Sivilce oluşumunun önlenmesi için düzenli olarak cilt bakımı yapmak gerekmektedir. Cilt bakım rutinleri sayesinde, cilt yüzeyi fazla yağ ve ölü derilerden arınmaktadır. Düzenli olarak temizlenen ve gözenek yapıları açılan ciltler, sivilce oluşumuna karşı daha dayanıklı olmaktadır.
Sivilceler Nasıl Tedavi Edilir?
Sivilceler, doktor kontrolünde yürütülen tedavi prosedürleriyle kısa sürede yok edilmektedir. Dermatoloji uzmanları, cilt yüzeyinde sivilce oluşturan ana faktörü; çeşitli yöntemler kullanarak bulmakta ve o faktörün yok edilmesi için bazı ilaçlar yazmaktadır. Tıbbi amaçlarla üretilen ilaç ve kremler, sivilce oluşumunun azalmasına yardımcı olmaktadır.
Sivilce probleminin tamamen çözülmesi ve kişinin yaşam kalitesini düşürmemesi için tedavi sürecini doktor kontrolünde yürütülmesi gerekmektedir. Bireysel olarak tedavi olmaya çalışmak, başka cilt problemlerine davetiye çıkarmak anlamına gelmektedir. Bu bağlamda, kronik olarak sivilce problemi yaşayan kişilerin, en kısa sürede doktora gitmesi gerekmektedir.
Sivilcelerden Kurtulmak İçin En Etkili Yöntem Nedir?
Sivilcelere en etkili yöntem, doktor kontrolünde yürütülen tedavi prosedürleri olarak gösterilmektedir. Sivilce oluşumuna sebebiyet veren ana faktör, doktorların uyguladığı tıbbi testler ile ortaya çıkmakta ve bu bağlamda bir tedavi planı oluşturulmaktadır. Süreç sonunda kişilerin sivilce problemi en aza indirmektedir. Sivilcelerden kurtulmak için yapılması gereken diğer yöntemler şu şekilde sıralanmaktadır:
- Bol bol su içmek.
- Sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmak.
- Stres faktörlerinden uzak durmak.
- Sivilce eğilimli ciltler için üretilen bakım ürünlerini kullanmak.
- Cilt temizliğine önem vermek.
Sivilce Eğilimli Ciltler Hangi Bakım Ürünlerini Kullanmalıdır?
Sivilceye eğilim gösteren ve çabucak sivilce çıkaran kişilerin, uygun bakım ürünleriyle düzenli olarak cilt bakımı yapması gerekmektedir. Sivilcelere kesin çözüm yöntemleri doktor tarafından yürütülmekte ancak uygun bakım ürünleri ile bu sürece destek olunabilmektedir.
Sivilceli ciltlerin ilk yapması gereken işlem, cilt temizliğini düzenli hale getirmek olmalıdır. Temizleyici jel, tonik ve peeling ürünleri; cilt yüzeyini fazla yağ ve ölü derilerden arındırmaktadır. Bu sayede gözeneklerin dolması ve sivilce oluşturması zorlaşmış olmaktadır.
Maruderm ürünleri, kişilerin sivilce problemlerinden kurtulmasına büyük ölçüde yardımcı olmaktadır. Cildin yağ ve nem dengesini düzenleyen Maruderm ürünleri, doğal ürünlerle elde edilmekte ve en uygun fiyatlarla müşterilerinin hizmetine sunulmaktadır. Maruderm sivilce karşıtı ürünler şu şekilde sıralanmaktadır:
- Maruderm Gözenek Sıkılaştırıcı Siyah Nokta ve Akne Karşıtı BHA Tonik
- Maruderm Gözenek Sıkılaştırıcı BHA ve Peptid Cilt Bakım Serumu
- Maruderm Karma ve Yağlı Ciltlere Özel Salisilik Asit Yüz Yıkama Jeli
- Maruderm AHA ve BHA Peeling Maske Cilt Bakım Serumu